Genel

Siber Güvenlik Eğitimlerinin Etkisi Nasıl Ölçülür?

0 2

Günümüzde çoğu şirket çalışanlarının siber farkındalığını arttırmak için düzenli siber güvenlik eğitimleri düzenliyor. Fakat eğitim sonrası raporlama kısmında yeterli çabayı sarf etmiyorlar. Siber güvenlik eğitimlerini düzenlemek kadar sonuçlarını ölçmek de önemli.İster daha işin başında olun, ister uzun süredir uyguladığınız bir programların etkisini ölçmek istiyor olun, gelişim için en önemli şeylerden biri de hedef koymaktır. Şirketler genellikle etkili ve az maliyetli eğitimler planlamak ister. Peki siber güvenlik eğitimlerinin etkisi nasıl ölçülür?

Siber Güvenlik Eğitimlerinin Etkisi Nasıl Ölçülür?

Aşırı maliyetli ve etkisi düşük siber farkındalık eğitimleri yatırım getirisini maksimize etmek isteyen şirket yetkililerinin istemedikleri türden eğitimlerdir. Bütçe hesaplamaları sonucu yatırım getirisinin eksik çıkması, siber güvenlik eğitimlerine ayrılan paranın azalmasına hatta hiç para ayırılmamasına sebep olabilir. Bu yüzden en etkili eğitimi uygulamak çok önemlidir. İşte eğitimlerin etkisini ölçmeniz için birkaç tavsiye.

Siber Güvenlik Eğitimlerinin Etkisi Nasıl Ölçülür?: İndikatörler

1. Raporlama Sayısı

Siber güvenlik eğitimleri şüpheli e-postaların çalışanlar tarafında rapor edilmesini sağlamayı amaçlar. Bu yüzden eğitimlerden sonra rapor edilen olayların sayısının artmasını beklemelisiniz. Siber güvenlik eğitiminin olay raporlama açısından ne kadar etkili olduğunu anlamak için raporlanan olay sayılarını gözden geçirin. Eğitimler ilerledikçe ve çalışanlar bilinçlendikçe rapor sayıları artmıyorsa çalışanların siber farkındalığı artmıyor demektir. Olay müdahale aracımız raporlanan olayları detaylı bir şekilde incelemenize yardımcı olur. Buna göre haftalık, aylık ve yıllık istatistikler çıkarabilirsiniz.

2. E-posta Bildirme Yüzdesi

Çalışanlar her gün yüzlerce e-posta alıyor. Uzaktan çalışmaya geçilmesiyle birlikte e-posta trafiği de ciddi oranda arttı. İstatistiklere göre her gün aldığımız e-postaların önemli bir kısmını oltalama e-postaları oluşturuyor. Çalışanlarınızın bu oltalama e-postalarını gerçek postalardan ayırt edip edemediğini raporlanan e-postaların yüzdesine bakarak anlayabilirsiniz. Raporlanan oltalama e-postalarının oranı çok düşük ise çalışanlarınızın tehditleri tanıma ve doğru şekilde raporlama konusunda henüz yeterliliğe sahip değildir. Böyle bir durumda oltalama e-postalarına dair bilgilendirme derslerini ve oltalama simülasyonlarını arttırmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca E-posta Tehdit Simülatörümüzü kullanarak e-posta sistemlerinizin saldırılara karşı ne kadar korunaklı olduğunu da test etmeniz önemli. Tehdit Simülatörümüz e-posta uygulamalarınızı düzenli olarak test eder, sistemleriniz tarafından fark edilmeden gelen kutunuza düşen e-postaların oranını size bildirir. Bu oranın çalışanların bildirdiği oranla eşleşiğ eşleşmediğini kontrol ederek önemli çıkarımlar yapabilirsiniz. Eğer e-posta bildirme yüzdesi yüksek ve oltalama e-postalarına tıklama oranı düşükse doğru yoldasınız demektir.

3. Çalışanların Test Sonuçları

Siber güvenlik eğitimleri hangi çalışanın ne kadar bilgilendiğini anlamanıza yardımcı olmaz. Eğitimler sonrası oltalama simülasyonları ve testlerle çalışanların bilgilerini değerlendirmelisiniz. Bunun için siber güvenlik ve veri gizliliği gibi konuları içeren sorular oluşturarak onları testlere sokarak konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını anlayabilirsiniz. Teste yer alan soruların şirketi ilgilendiren en acil güvenlik ve gizlilik riskleriyle alakalı olduğundan emin olun. Bu, çalışanların şirket hedeflerini ve önceliklerini iyi anlamasını sağlayacaktır.

Bun ek olarak oltalama simülasyonları da çalışanların siber güvenlik bilincini test eder. Simülasyon sonuçlarına göre gerçek bir saldırıda çalışanlarınızın ne yapacağını görmüş olursunuz. Oltalama Simülatörümüzü kullanarak çalışanların oltalam e-postasına, kötü amaçlı bağlantıya veya eklere tıklama oranlarını kolay bir şekilde edinebilirsiniz. Daha fazla bilgi için tıklayın.

4. Siber Güvenlik Maliyetleri

Herhangi bir oltalama saldırısı, fidye yazılımı veya başka bir siber olay sonucu şirketiniz ciddi maddi kayıplarla karşı karşıya kalabilir. Şirketlerde siber güvenliği sağlamakla görevli departmanların bir amacı da şirketi olabilecek en az maliyetle güvende tutmaktır. Eğer siber güvenlik eğitim maliyetleri saldırıların şirkete verebileceği maddi hasarı aşıyorsa ortada bir sorun var demektir.

Çoğu şirket bir siber saldırıya kurban gittikten sonra çalışanlarını eğitmeye karar verir. Bu yüzden siber güvenlik maliyetlerinin bu saldırıda aldığınız hasardan fazla olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Eğer ortada ciddi bir sorun varsa sorunun nerede kaynaklanıyor olabileceğine dair araştırmalar yapın. Belki çalışanlarınızı yanlış yöntemlerle eğitiyorsunuzdur, ya da belki size daha pahalıya patlayabilecek olaylardan korunmak için gerekli bir harcama yapıyorsunuz. Sizelere sunduğumuz güvenlik eğitimi modülü çalışanlarınızı her alanda en etkili şekilde eğitmeyi amaçlar. Araştırmalarınız ilk seçeneği işaret ediyorsa sitemizi ziyaret ederek Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimcimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri