Genel

En Etkili Siber Güvenlik Farkındalığı Uygulamaları 

0 2

Siber güvenlik farkındalığı söz konusu olduğunda aklımıza hemen siber güvenlik eğitimleri gelir fakat şirketin opere ettiği alana ve çalışanların ihtiyaçlarına göre farkındalık uygulamaları da çeşitlilik gösterir. Çalışanların ihtiyaç ve isteklerine ek olarak yönetici kararları da siber güvenlik uygulamaların yöntemini etkiler. Son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri de farklı siber güvenlik yöntemlerinin çalışanlar üzerindeki etkisi. Kimileri oltalama simülasyonlarını tercih ederken kimileri düzenli eğitimlerin en etkili yöntem olduğunu söylüyor. Peki en etkili siber güvenlik farkındalığı uygulamaları nelerdir? Bu yazımızda sizler için etkili olduğu araştırmalarla kanıtlanmış birkaç uygulamadan bahsedeceğiz.

En Etkili Siber Güvenlik Farkındalığı Uygulamaları

1. En Etkili Siber Güvenlik Farkındalığı Uygulamaları Şirkete Özgü Tehditlere Odaklanır!

Her şirket veya her organizasyon farklı tehditlerle karşı karşıya olabilir. Kuruluşları etkileyen tehditler iş yaptıkları alana, çalışanların farkındalık seviyesine, kullandıkları sistemlere göre ciddi farklılıklar gösterir. Bu yüzden her kuruluş kendisine özgü tehditlere ve risklere odaklanmalıdır. Bu siber güvenlik farkındalığı eğitimlerinin kapsadığı alanı da etkiler. En etkili güvenlik eğitimi en büyük riskleri ve tehditleri hedef alan eğitimdir.

Şirketinizi etkileyen tehditleri belirmek için öncelikle çalışma alanınızda kaçınmaya çalıştığınız basit riskleri analiz edin. Bu basit risklerden hasarsız kurtulmak için neler yapmanız gerektiğini belirleyin. Üstünüze düşen görevi anladıktan sonra çalışanları bu sürece nasıl katabileceğinizi düşünün ve buna yönelik detaylı bir plan çıkarın. Siber güvenlik eğitimlerini de en büyük riskleri hedef alan bu plana göre kurgulayın.

Kapsamlı planlanan güvenlik bilinci eğitimleri çalışanlarınızın şirketin siber güvenlik politikalarını, uzun vadeli hedeflerini ve bu konuda kendilerine düşen görevi anlamasına yardımcı olacaktır.

2. Basmakalıp Eğitimlerden Kaçının!

Çalışanlarınıza eğitime katılma konusunda tercih imkanı sunun. Herkesin bilgi seviyesi aynı olmadığından tüm çalışanlarınızı aynı seviyeden başlatmak mantıklı olmayabilir. Çalışanlarınızı siber güvenlik farkındalık testlerine tabi tutarak farkındalık seviyelerini ölçebilir ve eğitimleri buna göre planlayabilirsiniz. Bu şekilde farkındalığı yüksek çalışanların gereksiz vakit harcamasını önlemiş olursunuz.

3. Eğitimleri Yetişkenlere Uygun Hale Getirin!

Yetişkinler, okul çağındaki gençlere veya çocuklara göre farklı öğrenim şekillerinden hoşlanabilir. Siber güvenlik farkındalık eğitimleri de buna göre planlanmalıdır. Öğrencilere kıyasla yetişkinler detaylı ve uzun içerik okumayı değil, pratik yaparak öğrenmeyi isterler. Bir yandan yapacak işleri çok fazla olduğundan siber güvenlik eğitimleri çalışanların işlerini aksatmayacak şekilde verilmelidir. Yetişkinlere uygun, pratik ve uygulanabilir eğitimlerle çalışanları desteklemek onların siber güvenlik farkındalığını özümsemesini kolaylaştırır.

Çalışanlara siber güvenlikle ilgili halihazırda bildikleri şeylerin bilgilerinin doğru olup olmadığını test etme imkanı verin. Bilgilerini test edebilecekleri çeşitli durum ve senaryolarla deneyim kazanmalarını sağlayın. Bunu sağlamanın en kolay yolu oltalama simülasyonlarından yararlanmaktır. Oltalama Simülatörümüz çalışanlarınızı gerçek hayata uygun senaryolarla test etmenizi sağlar. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

4. Adım Adım Öğretin!

Her eğitim gibi siber güvenlik eğitimi de adım adım öğretilmelidir. Çalışanlardan hiç aşina olmadıkları konularda bir anda tamamen bilgi sahibi olmaları beklenemez. Bu yüzden siber güvenlik farkındalığına dair konular basitçe anlaşılabilir parçalara bölünerek adım adım, tane tane anlatılmalıdır. Bu şekilde çalışanları bir anda anlaması zor bir sürü kompleks bilgiyle bir anda tanışmamış olurlar. Parça parça öğrenmek bilgiyi içselleştirmelerine yardımcı olur.

Şirketler bu yöntemi en çok siber güvenlik farkındalık eğitimlerinde özellikle de oltalama eğitimlerinde kullanır. Oltalama konusunda dair bilgilerin hepsini tek seferde vermek yerine birkaç farklı konuya bölerek anlatırlar. Örneğin bir eğitimde oltalama e-postalarından bahsederken başka bir eğitimde hedefli oltalama saldırıları, başka birinde ise fidye yazılımından bahsedebilirsiniz. Çalışanlarınıza bu şekilde kısa ve eğlenceli bir eğitimler vererek ilgilerini canlı tutabilirsiniz. Eğitimlerin sonuna eklenecek konuyla ilgili bir oltalama testi zayıf halkaları belirmenenize de yardımcı olabilir. Çalışanlarınızın zayıf noktalarına uygun olarak eğitim serüvenlerini kişiselleştirebilirsiniz. İhtiyacı olmayan çalışanlarınıza ise yalnızca bilgilendirme yapabilirsiniz. Bu şekilde siber güvenlik maliyetlerinizi de minimize etmiş olursunuz.

5. Gerçek Hayattan Örnekler Verin!

Siber güvenlik eğitimlerinin işe yaramamasının en büyük sebebi verilen bilgilerin havada kalmasıdır. Çalışanlar bu bilgileri nasıl uygulayacaklarını anlayamadığı için eğitimler etkili olmayabilir. Oltalama simülasyonları çalışanlara deneyim kazandırmanıza yardımcı olur fakat saldırılar her gün değiştiği ve çeşitlendiği için eğitimlerde güncel trendlerden örnekler vermek çok önemlidir.

Buna ek olarak, kişiselleştirilmiş örnekler çalışanlara kendilerini ilgilendiren tehditleri ve karşılaşabilecekleri saldırıları öğretir. Evden çalışırken ofis hayatından uzakta kalan çalışanlar risklere karşı daha duyarsız olacağından yaptıkları işe özgü senaryolar, eğitimlerin gerçekçiliği arttırır. Özellikle çalışanların departmanlarını ve yaptıkları işi ilgilendiren saldırı örnekleri öğrenimde daha da etkili olacaktır.

Bu yöntem çalışanların eleştirel düşünmesini sağlar, oltalama saldırılarını önlemeye yönelik becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Herhangi bir saldırıyla karşılaştıklarında ne düşünmeleri gerektiğini anlamalarını sağlar. Kuralları ezberlemek yerine kendi kendilerine düşünerek çözüm yolları bulabilirler.

En Etkili Siber Güvenlik Farkındalığı Uygulamaları Dışında Neler Yapılabilir?

Tehdit Paylaşımı aracını kullanarak şirket içi siber güvenlik farkındalığının artmasını sağlayın!

Tehdit paylaşımı aracı çalışanların siber güvenlik bilgilerini kolayca paylaşmasını sağlar. Güvenli bilgi paylaşımı için çalışanlar arası bir iletişim kanalı oluşturur. Daha fazla bilgi için tıklayın.

E-posta Tehdit Simülatörü kullanarak sistemlerinizi test edin.

Çalışanlarınıza verdiğiniz önemi sistemlerinizdeki hataları tespit etmek için de vermeniz önemlidir. Sistemlerinizdeki herhangi bir açık hackerların başarıya ulaşmasını kolaylaştırır. Bu yüzden özellikle oltalama e-postalarına karşı e-posta sistemlerinizi düzenli olarak test etmelisiniz. E-posta Tehdit Simülatörümüzle sisteminizdeki açıkları tespit edebilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri