Genel

Oltalamaya Karşı Oyunlaştırılmış Siber Güvenlik Eğitimleri

0

Günümüzde artan oltalama saldırıları herkesi endişelendiriyor. Dahası bu saldırılar gün geçtikçe daha da çeşitleniyor ve gelişiyor. Hackerlar her gün yaratıcılık ve yeniliği bir arada kullanarak şaşırtıcı oltalama saldırıları planlıyor. İnsanlar da doğal olarak bu yeni ve gelişmiş oltalama saldırılarına kolayca kurban gidiyorlar. Buna karşılık kullanıcıların da bu alanda yenileşmesi ve oltalamaya karşı yaratıcılıklarını kullanmaları şart. Hele ki söz konusu siber güvenlik ise yaratıcılık özellikle önemli. Çoğu siber güvenlik eğitimi teknik bilgi içerdiğinden ve sıkıcı olduğundan kullanıcılar üzerinde etkili olmuyor. Biz de tam bu yüzden sizlere oyunlaştırılmış siber güvenlik eğitimlerini öneriyor. Peki, oltalamaya karşı oyunlaştırılmış siber güvenlik eğitimleri nasıl kullanılabilir?

Çoğu oltalama saldırısı insanların hataları sonucu gerçekleşiyor. Bu yüzden oltalamayı engellemek için kullancıları eğitmek şart. Özellikle şirket çalışanlarının hataları şirketlere çok fazla şeye mal olabiliyor. Bu yüzdem çoğu şirketin siber güvenlik eğitimlerini ciddiye alarak çalışanlarına gerekli eğitimi vermesi gerekiyor.

Oltalamaya Karşı Oyunlaştırılmış Siber Güvenlik Eğitimleri Nasıl Çalışıyor?

Başlarda sunumlar, bilgilendirmeler ve testlerle geçiştirilen siber güvenlik eğitimleri günümüzde giderek etkisini yitirmekte. Bu yüzden siber güvenlik eğitimleri de artık çağımıza adapte olmalı. Şirketler çalışanlarının ilgisini çekecek yeni yöntemler denemeli ve eğitimlerin etkisini arttırmalı. Bunun için şirketlerin uygulayabileceği en etkili yöntem, geçmiş oltalama saldırılarını anlatmak yerine eğitimleri eğlenceli hale getirmek ve çalışanların aklında kalacak egzersizler planlamak. İşte oyunlaştırılmış siber güvenlik eğitimleri de tam olarak bu noktada devreye giriyor.

Oyunlaştırılmış siber güvenlik eğitimleri çalışanlarına bir görev bilinci yükleyerek katılıma teşvik ettiği için bilgilendirmeye göre oldukça etkili. Yani eğitimi bir oyun haline getirmek hem eğlenirken öğrenmeyi sağlıyor, hem de davranışların hafızaya daha iyi kazınmasına yardımcı oluyor. Araştırmalara göre interaktif ve eğlenceli eğitimlerde kullanıcılar konuyla daha fazla ilgileniyor ve daha motive oluyor. Birinden eğitim almak yerine konuyu kendileri deneyerek daha hızlı öğreniyorlar.

Oyunlaştırılmış siber güvenlik eğitimleri denince akla ilk gelen yöntem oltalama simülasyonları. Bu yöntemle çalışanlara geçmiş oltalama saldırılarından örnekler vermek yerine, onları simüle edilmiş bir oltalama saldırısı kullanarak test edebiliyorsunuz.

Başka bir yöntem ise ödüllü egzersizler veya yarışmalar düzenlemek. Bu yöntem çalışanlar arasında rekabet duygusunu tetiklediği için oldukça etkili. Egzersizler sonucu yeterince puan toplayan çalışanlar belirli ödüller kazanıyor. Bu ödüller eğitimi başarıyla tamamlamaları için çalışanları motive etmeye de yardımcı oluyor. Araştırmalara göre bu yöntem kullanıldığında 10 çalışandan 8’i siber güvenlik konusunda bilinçli hale geliyor.

Ayrıca ödüller için ne kadar puan toplamaları gerektiğini gösteren güncellemeler ve liberlik sıralamaları da bu yöntemle birlikte kullanılabilir. Rekabet ortamı öğrenmeyi daha da arttıracağı için siber güvenlik eğitimlerinin etkisi de artmış olur.

Oyunlaştırılmış Siber Güvenlik Eğitimleri Oltalamaya Karşı Ne Kadar Etkili?

Son yıllarda birçok şirket oyunlaştırılmış siber güvenlik eğitimlerini programlarına entegre etti ve sonuçlarını görmeye başladı. Buna göre çalışanlar eğitimlerde eğlenmenin de ötesinde, sonuçları gördükçe tatmin oluyor. Uzmanlara göre geçtiğimiz yıl kullanıcıların oltalama saldırısına kurban gitme riski %10 azaldı. Yani,ormalde risk oranları yüzde bir ila iki arası azalırken bu eğitimler risk oranını yüzde on azaltıyor. Çünkü saldırıların çoğu zayıf bir parola kullanımı, oltalama veya kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanıyor. Bunların hepsi kullanıcı hataları. Kullanıcılar eğitildiğinde bu tip riskler minimize edilmiş oluyor.

Önemli bir diğer detay ise yöneticilerin siber güvenlik bilinci seviyesi. Çalışanların sebep olduğu hatalar ciddi maddi zararlara vesile olur, böyle bir durumda yöneticiler şirketi zarardan kurtarmakla yükümlüdür. Olası saldırılara karşı plan çizmesi ve hızlıca karar vermesi gereken kişiler yine yöneticilerdir. Bu yüzden yönetici pozisyonunda çalışan kişilerin de gerekli eğitimi alması gerekir. Bu kişilerin alması gereken eğitim çalışanlara göre daha kapsamlı olmalıdır. Yöneticiler ancak nitelikli bir eğitimle şirketin oltalamaya karşı stratejilerini belirleyebilir.

Oltalamaya Karşı Oyunlaştırılmış Siber Güvenlik Eğitimleri Nelerle Desteklenmeli?

Çalışanlarınıza gerekli eğitimi verdikten sonra olası saldırı durumlarında onlara yardımcı olacak araçlar kullanmanız da çok önemlidir. İşte bu yüzden sizlere bu yazımızda iki önemli aracımızdan bahsedeceğiz:

1. Olay Müdahale

Olay Müdahele aracımız, kullanıcı deneyimini en basite indirgeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu araçla çalışanlarınız şüpheli e-postaları tek tıkla bildirebilir, bu da tehdit ihtimalinde erken müdahaleyi kolaylaştırır. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

2. Tehdit İstihbaratı

Tehdit istihbaratı aracımız organizasyonuzu etkileyebilecek riskleri analiz etmeye yardımcı olur. Bu aracı kullanarak kişisel bilgilerinizin LinkedIn, Twitter, Instagram gibi sıkça kullanılan sitelerde bulunup bulunmadığını öğrenebilir ve bulunduğu takdirde gerekli önlemleri alabilirsiniz.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri