Genel

Etkili Siber Güvenlik İçin Önerilen 5 Adım

0

Şu günlerde herkes koronavirüs döneminde artan saldırılardan bahsediyor. Peki salgın döneminde oltalama ve fidye yazılımı saldırılarında yaşanan artışın sebebi ne? Uzmanlar uzaktan çalışma sisteminin saldırıları arttıran en büyük etken olduğunu söylüyor. Salgının başlamasıyla birlikte uzaktan çalışma sistemine geçen çoğu şirket, hala çalışmalarını uzaktan yürütmeyi tercih ediyor.  Evden çalışmada yaşanan bu hızlı büyüme şirketler için büyük sıkıntılara sebep olmuşa benziyor. Özellikle siber güvenlik açıkları ve artan oltalama saldırıları şirketlere zor günler yaşatıyor. Bu yüzden sizlere etkili siber güvenlik için önerilen 5 adım hakkında bilgi veriyoruz.

Etkili Siber Güvenlik İçin Önerilen 5 Adım Neden Önemli?

Birçok şirketin bu geçiş döneminde zorlanmasının sebebi ise siber bir güvenlik planının olmaması. Uzaktan çalışma döneminde çeşitli kurallar getiren şirketlerde bile siber güvenlik sistemleriyle ilgili ciddi açıklar bulunuyor.

Çoğu şirket bu açıdan, uzaktan çalışmayla birlikte artacak olası güvenlik açıklarının farkında değildi. Çalışanların büyük çoğunluğu herhangi bir antivirüs programı veya güvenlik sistemi tarafından korunmayan cihazlara sahipti. Tüm çalışanların ofis cihazlarını kullanarak işlerini yaptığı dönemde şirketi korumak oldukça kolaydı. Siber güvenlik ekipleri çalışanların kullandığı cihazların kurulumunu ve bakımını önceden yapıyordu. Fakat şimdi siber güvenlik ekipleri çalışanların kişisel cihazlarını da oltalama saldırılarından korumakla yükümlü. Bu kişisel cihazlar korunmadığı sürece şirketler siber saldırılara karşı daha savunmasız olmaya devam edecek gibi görünüyor. Uzmanlar uzaktan çalışma döneminde etkili bir siber güvenlik sistemi kurmanın çok önemli olduğunu sıklıkla belirtiyor.

İşte Etkili Siber Güvenlik İçin Önerilen 5 Adım!

1. Halihazırda sahip olduğunuz siber güvenlik araçlarını test edin.

Şirketinizde bulunan güvenlik sistemlerinin sizi ne kadar koruduğunu anlamak etkili bir siber güvenlik sistemi oluşturmada ilk adımdır. Özellikle e-posta sistemlerinizin ne kadar korunduğunu E-posta Tehdit Simülatörümüzü kullanarak test edebilirsiniz. Buna ek olarak şirketinizin yürürlükte olan siber güvenlik ve veri gizliliği kurallarına uygun olup olmadığını Uluslararası Standardizasyon Örgütü’ne (ISO) başvurarak öğrenebilirsiniz. Uluslararası Standardizasyon Örgütü siber güvenlik sistemlerinizi inceler ve kurallara uygun olup olmadığınıza dair bir sertifika sağlar.

2. Ağ altyapınızı geliştirin.

Çalışanlarınızın her yerde ve her şekilde kullanabileceği bir ağ altyapısına yatırım yapmak siber güvenliği sağlamak açısından çok kritiktir. VPN’ler ve benzeri gelişmiş ağ altyapıları hassas verilerin korunması ve kurumsal uygulamaların güvenli bir şekilde sürdürülebilmesini sağlar. Bu şekilde çalışanlarınız herhangi bir oltalama saldırısından endişe duymadan işlerini rahatlıkla yapabilir.

3. İki faktörlü (2FA) ve/veya çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanın.

Şirketinizdeki siber güvenlik sistemleri kadar güvenlik protokolünü uzaktan çalışmaya uygun hale getirmek de çok önemlidir. Uygun güvenlik protokolü olmadan hackerlar şirket ağınıza kolayca sızabilir. Çok faktörlü kimlik doğrulama sayesinde, kullanıcı adı ve şifreye sahip olsalar bile hackerların ağınıza sızmasını engelleyebilirsiniz. Saldırganların bu ek güvenlik protokollerini aşması oldukça zordur. Bu doğrulama sistemleri sayesinde şirket verilerinizi ve çalışanların kişisel bilgilerini potansiyel saldırılardan koruyabilirsiniz.

4. Siber güvenlik farkındalığı eğitimleriyle çalışanlarınızı bilinçlendirin.

Siber güvenlik ve koruyucu sistemlerin yanında şirketinizi oltalama saldırılarından korumak için eğitimli ve bilinçli çalışanlara ihtiyacınız vardır. İnternet üzerinden çalışırken nasıl davranması gerektiğini bilmeyen çalışanların sebep olduğu saldırılar şirketinize çok pahalıya patlayabilir. Siber güvenlik farkındalık eğitimleriyle bilinçsiz çalışanlarınızı eğitebilir ve siber saldırı riskini minimize edebilirsiniz. Düzenli ve planlı eğitimler şirketlerin kendini oltalama saldırıların korumasında oldukça etkilidir. Daha fazla bilgi için tıklayın.

5. Oltalama simülasyonlarıyla çalışanlarınızı saldırılara hazırlayın.

Siber güvenlik eğitimleriyle çalışanlarınızı bilinçlendirdikten sonra ne kadar bilinçli olduklarını test etmenin en iyi yöntemi oltalama simülasyonlarıdır. Simülasyonlar çalışanlarınızı olası oltalama saldırılarına hazırlar ve saldırı ihtimalinde ne yapmaları gerektiğini anlamalarını sağlar. Oltalama simülasyonunun sonuçlarına göre kötü amaçlı e-postaya veya mesaja kimlerin kandığını öğrenebilir ve çalışanlarınızı hatalarına göre eğitebilirsiniz. Oltalama Simülatörümüzü kullanarak detaylı sonuçlara ulaşmak oldukça kolaydır. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Bu önlemlere ek olarak gelişen siber güvenlik sektörünü takip etmek de şirketler için oldukça kritiktir. Hackerların her gün kendilerini geliştirdiği böyle bir dönemde şirketler de siber güvenlik sistemlerini geliştirmek için ellerinden geleni yapmalı. Gelişmelerle ilgili bilgi almak ve güncel siber güvenlik yöntemlerini takip etmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Etkili Siber Güvenlik İçin Önerilen 5 Adım Dışında Ne Yapabilir?

Bu önlemlere ek olarak, şirketlerin gelişen siber güvenlik sektörünü takip etmesi çok kritik. Bilgisayar korsanlarının her geçen gün kendilerini geliştirdiği böyle bir dönemde şirketler siber güvenlik sistemlerini iyileştirmek için ellerinden geleni yapmalıdır. Gelişmeler hakkında bilgi almak ve güncel siber güvenlik yöntemlerini takip etmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri