Son günlerde, bir devlet kurumu veya telekom gibi davranarak mali kuruluşları ve bu kuruluşların müşterilerini hedef alan çok aşamalı bir oltalama saldırısı gündemde. Siber saldırıların sorumlusu ise Royal Ripper adlı bir hacker. Hacker, ilk olarak hedef aldığı kişinin kişisel bilgilerini ve banka kodunu ele geçirerek işe başlıyor. Banka kodunu ele geçirdikten sonra bu bilgiyi kullanarak, hedefini bankanın sitesi gibi görünen ikinci bir oltalama sitesine yönlendiriyor. Bu şekilde, hedefinin online bankacılık sitesinde kullandığı kişisel bilgileri elde etmiş oluyor. İşte çok aşamalı Royal Ripper oltalama saldırısı ile ilgili detaylar.
Çok Aşamalı Royal Ripper Oltalama Saldırısı Nasıl Gerçekleşti?
Saldırı, Royal Ripper adlı hacker’ın bir devlet kurumu, telekomünikasyon şirketi veya bir çevrimiçi ödeme hizmeti gibi davranarak hedefini kandırmaya çalışmasıyla başlıyor. Saldırının ilk adımında hedefine bir vergi iadesi bildirimi gönderiyor. Mesajda, hedefin para ödemesi gerektiğini ve işlemi mesajdaki bağlantıya tıklayarak gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Bağlantı bir oltalama sayfası açılıyor ve oturum açmak için hedeften tam adını ve posta kodunu girmesi talep ediliyor.
İkinci sayfada ise hedeften kredi kartı bilgilerini ve banka sıralama kodunı (veya yönlendirme numarasını) girmesi isteniyor. Bu bilgilerle hacker hedefin hangi bankayı kullandığı tespit ediyor ve hedef kullandığı bankanın sitesine birebir benzeyen başka bir oltalama sayfasına yönlendiriliyor. Son olarak bu sitede ise hedeften hesap numarası ve şifresini girmesi isteniyor.
Çok Aşamalı Royal Ripper Oltalama Saldırısında Kullanılan Yöntem
Hacker, her oltalama bağlantısı için ayrı bir dizin listesi kullanmış. Her banka için de ayrı sıralama kodlar bulunuyor. Hacker bunları /codes/ dizininde bulunan .txt uzantılı dosyalarda saklıyor. Hedeflerden çaldığı kimlik bilgilerini ise /assets/logs/ dizininde saklıyor. Banks.txt dosyasında oltalama saldırısı sonucu elde ettiği banka bilgilerini saklamak için kullanırken, fullz.txt dosyasında ise önceki aşamalardan ele geçirdiği kişisel bilgileri depoluyor.
Hacker ayrıca, siteye giren herkesin IP adreslerini ve engellenen tüm ziyaret girişimlerini de kaydediyor.
Bankacılıkla ilgili saldırılarda genellikle bankanın kendisi taklit edilirken bu siber saldırıda hacker çok aşamalı bir sistem kullanıyor. Royal Ripper’ın kullandığı bu çok aşamalı sistem dikkatleri üstüne çok fazla çekmeden kimlik bilgilerini tek bir saldırıda ele geçirmesini sağlıyor. Daha az şüphe uyandıran bu sıra dışı saldırı, birçok şirketin başına bela olacak gibi duruyor.
Çok Aşamalı Royal Ripper Oltalama Saldırısı ve Benzeri Saldırılara Karşı Kendimizi Nasıl Korumalıyız?
Olay müdahale araçlarını kullanarak riskleri en aza indirin.
Bu tehlikeli ortamda, kötü niyetli e-posta saldırılarından hangi kullanıcıların etkilendiğini tarayıp tespit edebilmeli ve önleyici adımlar atabilmelisiniz. Olay müdahale aracımız, kullanıcıların kötü niyetli e-postaları anında bildirmesine olanak tanır. Şüpheli e-postayı kolaylıkla bize gönderebilirsiniz. Ekibimiz e-postanın yapısını, metnini ve içindeki tehlikeli bağlantıları gözden geçirir. Gönderdiğiniz e-postalar dikkatlice analiz edilir. Ardından e-posta, gelişmiş oltalama önleme araçlarıyla test edilir ve riskli bağlantılar kontrol edilir. Ayrıca bu aracımız ile URL’nin güvenilir olup olmadığını yapay teknolojisi ile test ederek e-postada herhangi bir kötü amaçlı içerik olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Siber tehdit istihbarat araçlarını kullanarak farkındalık yaratın.
Tehdit İstihbaratı aracımız interneti tarayarak güvenlik ihlali veya herhangi bir tehlikeyi işaret edebilecek bilgileri tespit eder. Bu sayede olası siber saldırılardan koruyucu adımların alınması arasındaki süreyi kısaltabilir ve kötü niyetli davranış riskini en aza indirebilirsiniz. Son saldırılar, raporlar, spam bağlantıları, fidye yazılımı veya oltalama girişimleriyle ilgili en yeni bilgilerle ilgili sürekli olarak sizi bilgilendiririz. Bu sayede siber suç trendleri ve teknikleri hakkında çalışanlarınızı bilgilendirmeniz oldukça kolay hale gelir.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Anker Soundcore Rave 3 İncelemeKaraoke partilerini seviyorsanız, bu yapay zekalı hoparlör sizi baştan çıkarabilir, çünkü çalan şarkıdaki vokali yapay zeka ile kaldırıp karaoke yapabilmeniz için sadece melodiyi çalabiliyor. Peki ama bunu ne kadar başarabiliyor?
- Game of Thrones'taki Ulu Kurtlar 13 bin yıl sonra geri mi döndü? Tartışma varTIME'ın mansetinde yer alan bir haber dünya gündemine oturdu. 'Game of Thrones' dizisiyle ünlenen ulu kurtların (dire wolves), yaklaşık 13.000 yıl sonra geri döndüğü belirtiliyor. Peki, yorumlar ne? İşte biyoteknoloji şirketinin açıklaması ve konuya ilişkin itirazlar..
- Mission: Impossible - The Final Reckoning'den yeni fragman: Düşman bu kez yapay zeka!Tom Cruise, Mission: Impossible - The Final Reckoning filminde yapay zeka tehdidine karşı aksiyonun dozunu artırıyor. Gerçek dublör sahneleri ve soluksuz macera için yeni fragman yayınlandı!
- HUAWEI FreeArc, gökyüzü manzarasında deneyimlendiHuawei, açık kulak tasarımına sahip FreeArc modelini tanıtmak için Emaar Skyview’da dikkat çeken bir etkinlik düzenledi. Profesyonel ve amatör sporcuların katıldığı bu buluşmada, FreeArc’ın farklı koşullarda nasıl performans gösterdiği deneyimlendi.
- Yapay zeka, efsane oyun Quake II'yi tamamen kendi başına, tamamen baştan ürettiMicrosoft’un Muse AI modeli, yapay zekanın yaratıcı gücünü gözler önüne sererek Quake II’nin tamamen otonom şekilde üretilmesini sağladı. Bu teknoloji demosu, oyun geliştirme süreçlerinde yapay zekanın rolünü keşfetmek için önemli bir fırsat sunuyor.