Black Friday’de Amazon, Oltalama Saldırıların Odağında – Amazon’a oltalama saldırılar 2019’a oranla büyük ölçüde arttı.
Black Friday’ de Amazon Oltalama Saldırılarının Hedefi Oldu.
1- Covid-19, Oltalama Saldırıların Artmasına Neden Oldu
2020 yılı Covid-19 pandemisi nedeniyle Black Friday günleri daha fazla tüketiciye ev sahipliği ediyor. Tüketiciler online alışveriş yapmaya karar verdikçe, Amazon satışlarda artış görmeyi hedefliyor. Bu nedenle siber suçlular, oltalama dolandırıcılığı ile şüphesiz müşterileri hedefliyor.
Araştırmalara göre, Amazon’a yapılan oltalama saldırılarının sayısında büyük oranda artış oldu. Black Friday’in bu yıl yaklaşık bir ay önce başlaması, kasım ayında Amazon’un maruz kaldığı oltalama saldırı sayısının ekim ayına göre arttığı gözlemlendi.
Araştırmacılara göre, Black Friday’ de oltalama saldırıların artmasının sebebi;
- Covid-19 pandemisi
- Uzaktan çalışma modeli
- Online alışverişlerde gözlemlenen artış
olarak gözlemlendi.
2- Black Friday’ de Oltalama Dolandırıcılığı
Amazon’a yönelik oltalama saldırıları 2020’de hızla artış gösterdi. Araştırmacılar; 2020 yılının son iki ayında tüketicileri ve perakendecileri hedefleyen online dolandırıcılıklarda büyük oranda bir artış söyledi. Ancak bu, Covid-19 pandemisinin bir sonucu olarak online alışverişteki artış sebebiyle bu yıl daha da arttı. Siber suçlular zekidir ve taktiklerini haber gündemine göre değiştirirler. Amazon gibi bir dev adı kullanarak, tek seferde çok sayıda kişiyi hedefleye biliyorlar. Siber saldırganların, salgın döneminde anlayış göstermeyi reddettiklerini ve bundan mümkün olduğu her şekilde yararlanmaya devam edeceklerini gördük, dedi.
Bu nedenle tüketiciler, e- posta kutularına gelen Black Friday ile ilgili e-postaları incelerken son derece dikkatli olmalıdır. Tüketiciler oltalama saldırıların kurbanı olabilir.
3- Oltalama Saldırılarından Nasıl Korunmalı?
- Tüketiciler, e-posta kutularına gelen Black Friday fırsatlarını incelerken son derece dikkatli olmalı.
- Gelen bu e-mailler gerçek olacak kadar iyi görünüyor olabilir, gereken kontrolleri yapın.
- Şüpheli aktivitelere tıklamayınız.
- Oltalama saldırılarından korunmak için Oltalama Simülasyonlarına üye olarak bir adım önde olun.
- Siber Güvenlik Eğitimleri alarak fark yaratın.
- Çok faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini aktif hale getirin.
“Bu gönderi orijinal olarak www.phishing.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Alkol tüketimi ve beyin hasarı arasındaki korkutan ilişkiAlkol tüketiminin yalnızca kısa vadeli etkileri olacağı değil, uzun vadede beyin dokusunda kalıcı hasarlar yaratabileceği de ortaya çıktı. Araştırmacılar, yoğun alkol kullanan kişilerin beyin hacminin daha küçük olduğunu ve bilişsel testlerde daha düşük performans gösterdiğini belirtiyor.
- Eleştirmenleri etkileyen yeni vampir filmi: 8.2 puanı gördü"Black Panther" ve "Creed" filmlerinin yönetmeni Ryan Coogler'ın, başrolde Michael B. Jordan’ın yer aldığı vampir temalı yeni korku, gerilim filmi Günahkarlar (Sinners) eleştirmenleri ve izleyicileri etkilemiş görünüyor. Peki, Günahkarlar filminin konusu ne?
- Bu "çıkartma" ile, artık duygularınızı kimseden saklayamayacaksınız!Bilim insanları, siz ne kadar saklamaya çalışırsanız çalışın, gerçek duygularınızı ortaya çıkaracağını iddia ettikleri özel bir çıkartma benzeri cihaz geliştirdi.
- Prof. Ahmet Ercan'ın paylaştığı harita: Deprem odağı olmayan, en güvenli alanlarProf. Ahmet Ercan, X hesabından 2025 yılında yaptığı bir haritayı paylaştı. Ercan haritanın haritanın güvenli yerleşim alanı seçimi bakımından en ayrıntılı bölgelendirme haritası olduğunu söylüyor.
- Huawei Watch D2 İncelemeBugüne kadar insanlar tansiyon ölçümü için eczanelerden alınan hantal tıbbi cihazlara mecburdu ancak Huawei sağlık alanında tüm dengeleri değiştiriyor. Sağlık bakanlığına kayıtlı medikal bir cihaz olan Huawei'nin yeni akıllı saati Watch D2, tıbbi standartlarda tansiyon ölçebiliyor.