Yeni araştırmaya göre siber güvenlik eğitimi altı ay içinde etkisini yitiriyor. Ancak siber güvenlikte farkındalığın önemi hala yadsınamaz.
Siber Güvenlikte Farkındalığın Önemi Hakkında Araştırmalar Neyi Gösteriyor?
ABD’de yapılan bir araştırmada uzmanlar, oltalama saldırıları hakkında hayati istatistikler elde etti. Sonuçlara göre Amerikan vatandaşlarının aldığı 3.231 e-postadan biri oltalama e-postaları. Bu oran İngiltere’de çok daha yüksektir. Siber saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Öyle ki hackerlar artık daha da gelişmiş ve planlı saldırılar organize ediyor. Kullandıkları virüsler son teknoloji güvenlik duvarlarından ve antivirüs sistemlerinden geçebilir. Dahası, hepsi tek bir çalışanın hatasına bakıyor. Ve bu küçük hata geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuruyor.
Başka bir araştırmaya göre, oltalama saldırılarının yüzde 90’ına insan hataları sebep oluyor.
Siber Güvenlikte Farkındalığın Önemi: Çalışan Farkındalığının Artırılması
Bu gelişmiş oltalama saldırılarıyla mücadele etmenin en kolay ve en etkili yolu, eğitim ve çalışan farkındalığını artırmaktır. Siber güvenlik eğitimi, siber saldırılara karşı hala en etkili savunma yöntemidir. Uzmanlar, eğitim sayısının artırılmasını ve bunların şirketin alanına uygun hale getirilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca eğitim sonrası çalışanlara düzenli olarak hatırlatma yapılması da etkiyi artırıyor.
Siber güvenlik eğitiminde sadece karmaşık şifrelerin kullanımından değil, güvenlik bilincinden de bahsedilmelidir. Ancak bu şekilde yetkililer tüm şirketi kapsayan bir siber güvenlik algısı oluşturabilir. Bu farkındalık sağlam bir şekilde oluşturulmadıkça, çalışanlar ortaya çıkan tehditlere karşı savunmasız kalmaya devam edecek.
Şirketlerin tehditleri azaltmak için planlı bir eğitim programı oluşturmaları ve çalışanlara güvenlik bilincini aşılamayı ilke haline getirmeleri gerekir. Bunun için eğitim programlarının içeriğini genişletmeleri gerekiyor.
Eğitim, sosyal mühendislikten hedefli kimlik avına, yerel dosyalar ile yapılan oltalama saldırılarından fidye yazılımı saldırılarına kadar çeşitlilik göstermelidir. İçerik sürekli güncellenmeli ve interaktif olarak uygulanmalıdır.
Geçtiğimiz aylarda yapılan araştırmanın sonuçları da bunu destekliyor. Bu çalışmalarda uzmanlar, çalışanların kimlik avı e-postalarını dört ay sonra tespit edebildiğini, ancak bu hataların altı ay sonra arttığını belirledi.
Siber Güvenlikte Farkındalığın Önemi: Sıklık Çok Kritik!
Eğitimin sıklığı ve düzenli aralıklarla tekrarlanması hata oranını düşürür. Öğrenilen bilginin oturması için periyodik hatırlatmalar da çok önemlidir. Uzmanlara göre çalışanlar siber güvenlik bilgilerini kısa sürede uygulayamıyor. Bilgilerin hesaplaşması için sıklıkla hatırlatıcılar gereklidir. Ancak her hatırlatma yararlı değildir. Yapılan araştırma sonucunda video hatırlatıcıların ve interaktif oyunların faydalı olduğu ortaya çıktı. Bu hatırlatmalarla firmalar eğitimin etkisini 6 aya kadar artırabilir.
Sonuç olarak siber güvenlik, bugün her şirketin yatırım yapması gereken bir alandır ve her şey gibi siber güvenlik de çaba gerektirir. Basit ve etkisiz eğitim planları genellikle işe yaramaz. Şirketlerin eğitim üzerinde çalışması ve siber güvenliğe ciddi önem vermesi gerekiyor.
Şirketler Siber Güvenlik Programlarını Nasıl Şekillendirmeli?
Eğitimin etkilerini geliştirmek için programınıza oltalama simülasyonları ekleyin!
Oltalama simülasyonları, kendilerini siber saldırılara karşı korumak isteyen şirketler için vazgeçilmezdir. Oltalama simülatörümüz, siber güvenlik farkındalık araçlarımızla uyumlu bir şekilde çalışır. Oltalama simülasyonunun sonuçlarına göre çalışanlarınızın zayıf noktalarını tespit edip onlara uygun siber güvenlik eğitim programları hazırlayabilirsiniz. Çalışanlarınızın ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirlemek için oltalama simülasyonlarını kullanın!
Çalışanların saldırıları rapor etmesini kolaylaştırmak için olay müdahale araçlarını kullanın!
Raporlama, günümüzde siber güvenlik eğitimi kadar önemli. Olay Müdahale aracımızla, çalışanlarınız şüpheli her şeyi tek bir tıklama ile bildirebilir. Aracımızın kullanıcı arayüzü çok basit ve anlaşılır olduğundan, kolayca raporlama yapabilirsiniz. Ayrıca oltalama saldırıları ile önleyici eylemler arasındaki süreyi de kısaltır. Daha fazla vakit kaybetmeden olay müdahale araçlarını kullanarak kendinizi korumaya başlayın!
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”
Teknoloji Haberleri
- Beynimizde anılarımızı bir arada tutan "tutkal" keşfedildiİnsan beynindeki bilgilerin dağılmadan ve karışmadan doğru yerde, doğru bağlantılarla birbirine tutunması nasıl mümkün oluyor? Bilim insanları şimdi bu sorunun cevabını arıyorlar.
- Şaşırtan açıklama: "Mezarda da olsam, yapay zekaya dava açacağım"Oscar ödüllü Marvel yıldızı Robert Downey Jr, ölümünden sonra yapay zekanın kendisini kopyalaması durumunda "mezarından bile dava açacağını" söylüyor.
- Karanlıkta parlayan Nothing Phone 2a Plus Community Edition tanıtıldıNothing, yarışma kazanan hayranlarıyla işbirliği yaparak tasarladığı en son akıllı telefonunu, yani karanlıkta parlayan Nothing Phone 2a Plus Community Edition'ı tanıttı.
- Uygun fiyatıyla dikkat çeken Omix X6 bu fiyata neler sunuyor? Tüm detaylarıyla inceledik!OMIX, uygun fiyatlı telefon arayanlara hitap eden cihazlarıyla tanınıyor ve şimdi orta segment için dikkat çeken yeni modeli X6 ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Peki 8 bin liralık bu telefon hangi özelliklere sahip.
- Netflix Türkiye'de son hafta en çok izlenen 10 film (21-27 Ekim)Netflix, platformda 21-27 Ekim haftası en çok izlenen filmleri duyurdu. İşte Türkiye'de o hafta en çok tercih edilen filmler...