Genel

Siber Güvenlik Farkındalığının Olmazsa Olmazları

0 5

Son yıllarda artan oltalama saldırılarına karşı siber güvenlik farkındalığı artık şirketler için olmazsa olmaz. Çünkü günümüzde çalışanlar, etkili siber güvenlik koruması oluşturmada en önemli unsurlardan biri. Bu yüzden şirketler çalışanlarını güncel siber güvenlik uygulamalarıyla ilgili sürekli bilgilendirmeli ve onlara şirketi oltalama saldırılarına karşı nasıl savunulacaklarını öğretebilmeli. Özellikle geçtiğimiz yılda değişen önceliklerle birlikte çalışanlara verilen eğitimlerde de önemli değişiklikler gözlemliyoruz. Şirketler yavaş yavaş siber güvenlik farkındalığının önemini fark ediyor. İşte bu yüzden bu yazımızda sizler için siber güvenlik farkındalığının olmazsa olmazları hakkında çeşitli bilgiler derledik.

Yeni Siber Ortam Siber Güvenlik Farkındalığının Olmazsa Olmazları İçin Ne Anlama Geliyor?

Hackerlar, son yıllarda bireylerin siber bilinçsizliğini fark ettiğinden beri oltalama ve fidye yazılımı saldırılarının çoğunu son kullanıcılara yönelik gerçekleştirmeye başladı. Bu yüzden siber ortam da değişti ve geşişti. Hackerların odağı karışık ve uğraştırıcı teknik saldırılardan sosyal mühendislik saldırılarına doğru kaydı. Günümüzde çoğu oltalama saldırısı neredeyse aynı senaryoyu izliyor. Hackerlar oltalama e-postalarında, sosyal medyadan veya kullanıcıların kulladığı uygulamalardan yararlanarak insanları tuzağa düşürmeye çalışıyor.

Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre global şirketlere yönelik saldırıların neredeyse hepsi iş e-postalarına yönelik saldırılar ve hedefli oltalamadan oluşuyor. Hedefli oltalama saldırılarında kullanılan, kişiye özel hazırlanan oltalama e-postalarında başarı oranı oldukça yüksek. Yani hackerlar artık gelişmiş ve planlaması kolay oltalama saldırıları ile başarı oranlarını ciddi şekilde arttırıyor.

Fakat merak etmeyin, hackerlar kendilerini geliştirirken IT uzmanları da boş durmuyor. Aynı araştırmada siber güvenlik farkındalığının ciddi gelişmelere sebep olduğu da ortaya çıktı. Buna göre siber farkındalık eğitimleriyle çalışanlarının farkındalığını arttıran şirketler oltalama saldırılarına karşı kendilerini koruyabiliyor. Siber farkındalığı yüksek çalışanlara duyulan ihtiyacın giderek arttığı bu günlerde şirketler siber güvenlik eğitimlerinin öneminin yavaş yavaş farkına varıyor. Çoğu şirket BEC ve sosyal mühendislik saldırılarına karşı, çalışan odaklı bir siber güvenlik yaklaşımı izlemeye başlamış durumda. Peki bu yaklaşım neleri içeriyor? İşte siber güvenlik farkındalığının olmazsa olmazları!

Siber Güvenlik Farkındalığının Olmazsa Olmazları

Her sektörün kendisine özel riskleri olduğundan siber farkındalık da sektörden sektöre ciddi farklılıklar gösterebiliyor. Böyle bir durumda siber güvenlik farkındalığının olmazsa olmazları hakkında ortaya birçok görüş atılıyor. Maalesef her sektöre uygun ortak bir plan uygulamak başarısızlığa yol açabilir. Fakat sektörlere yönelik risklere yönelmeden önce başlangıçta bütün şirketlerin uygulaması gereken belli yöntemler var. Peki bu olmazsa olmazlar neler?

1. Risk Analizi

Risk analizi, şirketinizi halihazırda etkileyen siber tehditleri belirlemek, internette şirketinizi tehlikeye atabilecek herhangi bir bilgi olup olmadığını kontrol etmek demektir. Şirketler bir siber güvenlik planı oluştururken güncel durumlarını dikkate almalı, sistemlerinde bulunan güvenlik açıklarını tespit etmelidir. Şirketin güncel durumu hem sistemlerdeki açıkları hem de çalışanların güvenlik bilgisini kapsar. Bu yüzden ikisi de düzgün bir biçimde test edilmelidir.

Risk analizi için neler yapabilirsiniz?

  1. Çalışanlarınızın siber güvenlik bilincini oltalama simülasyonlarıyla tespit edin.
  2. Tehdit İstihbaratı araçlarını kullanarak interneti ve sıkça kullanılan websitelerini tarayın.
  3. E-posta sistemlerinizdeki açıkları tespit etmek için E-posta Tehdit Simülatörlerinden yararlanın.

 2. Siber Güvenlik Farkındalığı Eğitimleri

Tespit ettiğiniz risklere uygun olarak çalışanlarını eğitin. Riskleri tespit etmek etkili siber güvenlikte sadece bir başlangıçtır. Önemli olan bu riskleri göz önünde bulundurarak çalışanlarınızı eğitebilmek. Etkili siber güvenlik programlarının temelinde de kapsamlı eğitimler yatar. Çalışanlarınıza sunacağınız eğitim onların seviyesine uygun olmalı ve çalışanları siber güvenliğe yönelik her alanda beslemelidir. Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimcimiz bu iş için birebir. Eğitimcimiz sayesinde çalışanlarınızı oltalama, hedefli oltalama, whaling, BEC, fidye yazılımı ve sosyal mühendislik saldırılarına karşı eğitebilirsiniz. Daha fazla bilgi için tıklayın.

3. Koruma araçlarınızı arttırma ve güçlendirme

Riskleri analiz ettikten ve çalışanlarınıza gerekli eğitimi verdikten sonra sırada koruma araçları geliyor. Koruma araçlarınızı arttırma ve güçlendirmek olası bir saldırı ihtimalinde hızlı bir şekilde gereken tedbiri almanıza yardımcı olur. Buna ek olarak güçlü koruma araçları IT ekibinize saldırıları tespit etme konusunda yardımcı olacaktır. Peki şirketler ne tür koruma araçları kullanmalı? Gelişmiş ve güvenli koruma için sizlere Olay Müdahale ve Tehdit Paylaşımı araçlarımızı tavsiye ediyoruz.

Olay müdahale aracımız şüpheli e-postaları hızlıca raporlamanızı sağlar. Bu araçla çalışanlarınız olası bir oltalama veya fidye yazılımı saldırısını tek tıkla bildirebilir, IT ekibinizin tedbir almasını sağlayabilir. Tehdit paylaşımı aracımız ise bir erken uyarı sistemi işlevi görür, bir oltalama saldırısı ihtimalinde tüm çalışanlarınıza bilgi yayarak farkındalığı en üst seviyeye çıkarmanıza yardımcı olur.

4. Raporlama

Gerekli tedbirleri aldıktan ve koruma seviyesini en üst seviyeye çıkardıktan sonra geriye yalnızca geçmişe ve ileriye yönelik raporlama yapmak kalıyor. Şirketinizin tehditlere ne kadar açık olduğunu belirli aralıklarla ölçmek ve raporlamak hem ilerlemeyi belirmenize hem de geleceği daha açık görmenize yardımcı olacaktır. Elde ettiğiniz bilgileri yatırımcılarınız ve şirket bileşenleriyle paylaşabilir, buna göre bir planlama yapabilirsiniz. Özellikle oltalama simülasyonlarının sonuçlarını kaydetmek ve gerekli raporlamayı yapmak siber güvenlik açısından katettiğiniz mesafeyi anlamanızı sağlayacaktır. Çalışanlarınızı ve şirketi bulunduğunuz noktaya uygun eğitimler ve araçlarla desteklerseniz ilerlemenizin hızlandığını siz de göreceksiniz. Ayrıca çalışanlar tarafından bildirilen e-posta sayısı, kötü amaçlı yazılıma ve oltalama saldırılarına kurban gitme oranları, IT ekiplerinin eğitimleri/koruma çalışmalarına harcadığı süreyi inceleyerek hangi önlemlerin daha başarılı olduğunu, hangilerine ne kadar zaman ve para harcandığını anlayabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları takip ettiğiniz takdirde siber güvenliğinizin geliştiğini ve şirketinizin oltalama saldırılarına karşı giderek güçlendiğini sizler de göreceksiniz. Çalışan merkezli bu yaklaşım oltalama söz konusu olduğunda şirketler için her şeyi değiştirebilir. Bu yaklaşım sayesinde oltalama saldırısı korkusu olmadan günlük işlerinizi gönül rahatlığıyla yürütebilirsiniz.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri