Genel

Siber Güvenlik Farkındalığı İçin 10 Öneri

0 1

Siber Güvenlik Farkındalığı İçin 10 Öneri — Etkili siber güvenliğin nasıl sağlanacağına dair tavsiye arayanlar, 10 adımdan oluşan önerileri dikkate almalıdır.

Bu blogda, her adımı açıklıyor ve nasıl başlayacağınıza dair tavsiyeler veriyorum.

1. Risk Yönetimi Politikası

Kurumlar, siber güvenlik önlemlerini uygulamadan önce karşılaştıkları riskleri tespit etmelidir. Bunu yapmaları, en büyük tehditlere öncelik vermelerini ve doğru bir şekilde müdahale etmelerini sağlar.

Bir risk yönetimi politikası ayrıca yönetim kurulunun siber güvenlik çabalarınıza dahil olmasına yardımcı olur ve tehdit ortamı değiştikçe yaklaşımınızı ayarlamanıza olanak tanır. Örneğin, siber güvenlik politikalarında veya personel farkındalık programında değişiklik veya ekleme talep edebilirsiniz.

2. Güvenli Yapılandırma

Veri ihlallerinin en yaygın nedenlerinden biri, güvenli olmayan bir veri tabanı veya yüklenmemiş bir yazılım güncellemesi gibi yanlış yapılandırmalardır.

Yapılandırmanın önemini vurgulamak, sistemlerden gereksiz işlevleri kaldırmanızı veya devre dışı bırakmanızı sağlar. Böylece güvenlik açıklarını derhal giderebilirsiniz.

3. Uzaktan Çalışma

Birçok kurum, çalışanlara evden veya hareket halindeyken çalışma şansı sunar. Ancak bu durum güvenlik risklerini de beraberinde getirir. Uzaktan çalışanlar, ofiste sağlanan ağ güvenliğini sağlayamazlar. Bu nedenle kurumların buna göre önlemler alması gerekir.

Bu önlemler, hassas sistemlere erişimi sınırlamayı ve dizüstü bilgisayarları, çıkarılabilir cihazları ve ofis dışındaki fiziksel bilgileri korumak için politikalar oluşturmayı içermelidir.

4. Olay Yönetimi

Savunma tedbirleriniz ne kadar sağlam olursa olsun, bir noktada bir siber saldırıya maruz kalacaksınız. Hasarın azaltılmasına ve mümkün olan en kısa sürede yeniden çalışmaya başlamanıza yardımcı olacak politikalar ve prosedürler oluşturarak buna hazırlıklı olmalısınız.

5. Kötü Amaçlı Yazılım Önleme

Kötü amaçlı yazılımların bir kurumun sistemlerine bulaşmasının birçok yolu vardır. Bir e-posta eki ile gönderilebilir, bir güvenlik açığından kurtulmuş olabilir veya çıkarılabilir bir cihaz aracılığıyla bir ofis bilgisayarına takılabilir.

Bu riskleri azaltmak için kurumlar, çalışanların kurban olmalarını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımları kullanmalı ve gerekli politikaları uygulamalıdır.

6. Kullanıcı Ayrıcalıklarının Yönetilmesi

Kurumlar, çalışanların yalnızca işleriyle ilgili bilgilere erişebilmelerini sağlamak için erişim kontrolleri oluşturmalıdır. Erişim kontrolleri, çalışanların hesaplarına yetkisiz erişim elde etmesi durumunda hassas bilgilerin açığa çıkmasını önler ve bir çalışanın hassas bilgileri çalma olasılığını azaltır.

7. İzleme

Sistem izleme, siber saldırı girişimlerini ve siber saldırıları tespit etmenizi sağlar. Bu size iki farklı yoldan yardımcı olur. İlk olarak, olayları derhal tespit edebilecek ve müdahale çabalarını başlatabileceksiniz. İkinci olarak ise, siber saldırganların sizi nasıl hedef aldığına dair ana kaynaktan bilgi elde edeceksiniz. Bu da size savunmalarınızı destekleme ve siber saldırganlar onları tanımlamadan önce güvenlik açıklarını arama fırsatı verecek.

8. Ağ Güvenliği

Ağlarınızdan olan bağlantılar, açığa çıkabilecek güvenlik açıkları içerir. Tüm bu güvenlik açıklarını ortadan kaldıramazsınız. Ancak bunların farkında olarak riski ortadan kaldırabilirsiniz. Aynı şekilde, sömürülme olasılığını azaltmak için politikalar ve teknik önlemler uygulamalısınız.

9. Çıkarılabilir Medya Denetimleri

USB’ler ve diğer çıkarılabilir cihazlar, birçok güvenlik sorununun kaynağıdır. Yalnızca kötü amaçlı yazılım enjekte etmek için kullanılırlar. Çalışanlar, çıkarılabilir cihazları kaybetmeye veya bunları yetkisiz kişilerin erişebileceği bilgisayarlara takılı bırakmaya meyillidir.

Bu nedenle kuruluşlar, çıkarılabilir aygıtları şahsınız üzerinde veya güvenli bir yerde tutma ihtiyacını vurgulayan politikalar oluşturmalıdır.

10. Kullanıcı Eğitimi ve Farkındalığı

Çalışanlar, kurumlarının güvenlik uygulamalarında önemli bir rol oynarlar. Bu nedenle sorumluluklarını öğrenmeleri içini ve veri ihlallerini önlemek için neler yapabileceklerinin gösterilmesi gerekir. Siber Güvenlik Farkındalığı eğitimlerine tabi olarak kurum ve çalışan farkındalığını artırın.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltala.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri