Oltalama Saldırılarının %50’si Güvenli E-posta Ağlarını Atlatıyor– Araştırmalar, tehdit aktörlerinin sosyal mühendislik dolandırıcılıklarından giderek daha fazla yararlandığını, bu gelişmiş oltalama saldırılarının %50’sinin önde gelen güvenli e-posta ağ geçitlerini atladığını ortaya koyuyor.
1- Sosyal Mühendislik Saldırısı Yöntemi: Oltalama Saldırısı
Araştırmalara göre, siber saldırganlar insan doğasını avlamak için daha gelişmiş planlar yapıyor. Sosyal mühendislik saldırıları gibi gelişmiş oltalama saldırısı girişimlerinin yarısı, güvenli e-posta ağ geçitlerini atlıyor.
Araştırmacılar, Microsoft ATP’nin ve diğer önde gelen güvenli e-posta ağ geçitlerini teste tabi tuttu. Bunun için gelişmiş e-posta tehditlerini durdurmadaki etkinliğini değerlendirmek için bir ihlal ve saldırı simülasyon aracı kullandı.
2- Oltalama Saldırısında Hangi Yöntem Kullanıldı?
Araştırmacılar, oltalama saldırısı e-postalarının bağlantı yoluyla kötü amaçlı yazılım içermediğinden, değişen tehdit ortamını ele almak amacıyla, teknik kontrolleri sağlamak ve müşterilerin e-posta güvenlik altyapısındaki boşlukları incelemek için gerçek dünya oltalama saldırılarını simüle etti.
Bunun yerine, çoğu oltalama saldırı e-postası, iş e-posta güvenliği ihlali ile bilinen kişilerin kimliğine bürünme ve adres sahteciliği gibi diğer teknikler dahil olmak üzere sosyal mühendislik tekniklerinden yararlanır.
3- Siber Saldırganların Bakış Açısından Oltalama Saldırısı
Araştırmacılar, siber saldırganların bakış açısıyla, kötü amaçlı yazılımlar sayesinde hedefli oltalama saldırı e-postalarından sosyal mühendisliğe geçiş çok basit, dedi. Araştırmacılar bunun nedenini, en yaygın kullanılan güvenli e-posta ağ geçitlerinin bir e-posta içindeki dili analiz etmek ve bir iletinin amacını çözmek için tasarlanmamasıdır, dedi.
Araştırmacılar, siber saldırganın güvenilir bir kaynak gibi davrandığı oltalama saldırı e-postaları, tüm güvenli e-posta ağ geçitleri penetrasyonlarının yüzde 30’unu oluşturarak en yüksek penetrasyon oranı olarak belirtti. 2019 yılı istatistiklerine göre yüzde 6’lık bir artışı olduğu gözlemlendi. 2019 yılında siber saldırganlar sağlık sektörünü hedeflerken sosyal mühendisliği kullanarak oltalama saldırısında istikrarlı bir artış gösterdi.
4- Oltalama Saldırısında Siber Saldırganların Rolü
Araştırmacılar, siber saldırılar insan doğasını hedef alıyor, dedi. Sosyal mühendisliğin tamamen insanları sömürmek ile ilgili olduğunu ve bu yüzden bu saldırıları durdurmak için teknolojiye değil insanlara odaklanan bir siber savunma sisteminin gerekliliğinden bahsettiler.
Aynı zamanda sağlık sektöründe, sahte giriş sayfaları ve sosyal mühendislik saldırısı yoluyla gönderilen oltalama saldırısı girişimlerinin sayısında bir artış görüldü. Siber saldırganlar bu saldırılarda Zoom, Microsoft Office 365, Dünya Sağlık Örgütü gibi kurum ve kuruluşları taklit ederek kullanıcıları son derece gerçekçi görünen oturum açma sayfalarına yönlendirerek ağına düşürdü.
5- Sosyal Mühendislik Saldırılarından Korunma Yolları Nelerdir?
- Kuruluşların oltalama saldırılara karşı korunmalarına yardımcı olmak için, siber güvenlik farkındalık eğitimleri alarak kurum farkındalığını ve bilinç seviyesini arttırmaları gerektiğini söyledi.
- Oltalama Simülatörü Modülünü kullanarak kurum farkındalığı artırın.
- E-posta Simülatörüne tabi olarak kurumunuzu olası oltalama saldırılarına karşı koruyun.
- Tehdit İstihbaratı modülünü kullanın.
- Siber Güvenlik Bilinci Eğitimlerine tabi olarak güvenliğinizi arttırın.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltala.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Telefon pilini sonuna kadar tüketmek: Doğru mu, yanlış mı?Sürekli priz arayarak pil sorunlarıyla boğuştuğunuz bir telefon mağduru olmak istemiyorsanız, pili sonuna kadar tüketme alışkanlığınızdan vazgeçmelisiniz. Peki neden?
- Windows 10 mu, Windows 11 mi? Oyuncuların tercihi belli olduWindows 10, destek süresinin sona ermesine altı ay kala hızla kullanıcı kaybı yaşıyor. Windows 11 ise oyun dünyasında liderliği ele geçirerek popülerliğini artırıyor.
- Hacker'lar, yapay zekayı yapay zekaya kırdırmaya başladıHacker'lar, herkesin güvenip sözünü dinlemeye başladığı yapay zeka servislerini, kendi istekleri doğrultusunda yönlendirip size yanlış bilgiler vermelerini sağlayabiliyor. Ve bunu, yine yapay zeka ile yapıyorlar...
- Apple Watch için geleceğin tasarımı: Cam kasa mı geliyor?Tamamen cam bir kasa, fiziksel tuşların yerine dokunmatik yüzeyler... Apple’ın gelecekte gerçek olmaya aday Apple Watch tasarımı, teknoloji dünyasında dengeleri değiştirebilir.
- iPhone Türkiye fiyatları ne kadar oldu? (Nisan 2025)Apple’ın yaptığı son zammın ardından herkes, “iPhone Türkiye fiyatları ne kadar oldu” sorusunun yanıtını aramaya başladı. İşte Nisan 2025 itibarı ile, Apple’ın belirlediği iPhone Türkiye fiyatları…