Uzmanlara göre, oltalama saldırılarına karşı alınabilecek en iyi önlem çalışanlarınızın siber güvenlik farkındalığını arttırmak. Bunun için de en iyi yöntemin siber güvenlik farkındalık eğitimleri olduğu söyleniyor. Bu eğitimler genellikle oltalama simülasyonlarını, çalışanları düzenli olarak bilgilendirmeyi kapsıyor. Fakat bu eğitimlerin etkisinin çalışanın öğrenme isteğine bağlı olduğu da bir gerçek. Son yapılan araştırmalar, şirketlerin çalışanlarına en az altı ayda bir siber güvenlik eğitimi vermesi gerektiğini söylüyor. Fakat, oltalama eğitiminin çalışanlar üzerindeki etkisi nasıl ölçülebilir?
Oltalama Eğitiminin Çalışanlar Üzerindeki Etkisi Nasıl Ölçülebilir?
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 400 çalışan üzerinde yapılan bir araştırmada oltalama eğitimlerinin çalışanlar üzerindeki etkisine dair çok önemli sonuçlar elde edildi. Günümüze kadar yapılan araştırmalar genellikle eğitim sonrası çalışanların bilincinin arttığını ama bu bilincin zamanla azaldığını göstermişti. Bu araştırmalar oltalama eğitiminin çalışanlar üzerindeki etkisinin ne kadar sürdüğünü ortaya koyamamıştı. Bahsedeceğimiz bu yeni çalışma ise eğitimlerin etkisinin ne kadar sürdüğünü açıkça ortaya koyuyor.
Çalışmadan sonuç alınması bir yılı buluyor. Bu süreçte uzmanlar, çalışanlardan belirli aralıklarla çeşitli e-postaları incelemelerini ve e-postanın oltalama e-postası olup olmadığı tespit etmelerini istiyorlar. Sonuçlara göre, eğitimi takip eden 4 ayda çalışanlar oldukça başarılı bir şekilde oltalama saldırılarını tespit edebilirken, 6 ay geçtikten sonra başarı oranları düşüyor.
Sürecin başında verilen eğitimde, şirketin karşı karşıya olduğu tehditlerden, son yıllardaki siber saldırı oranlarından ve saldırı biçimlerinden bahsediliyor. Çalışanlar, sahte site ve kötü amaçlı ek içeren e-posta örnekleri incele şansı elde ediyor. IT uzmanları, geçmişte şirketin başına gelmiş oltalama saldırıları hakkında bilgi veriyor. Sonrasında uzmanalr, güçlü şifre kullanımı gibi önlemlerden bahsediyor. Eğitimin sonunda ise çalışanlar kendileri için güçlü şifreler yaratma üzerine bir sınava giriyor
Eğitim sürecinde genellikle şirketi ilgilendiren siber saldırı yöntemlerinden bahsediliyor. Uzmanlar, kısa mesaj veya telefon saldırılarından kısaca bahsetse de eğitimin büyük bir kısmında kötü amaçlı e-postalar hakkında bilgi veriyorlar. Çalışma sonuçlarına, başarısızlık oranı çok yüksek olan veya eğitimi ciddiye almayan birkaç çalışan dahil edilmiyor.
Araştırmanın sonuçları uzmanları çok da şaşırtmamışa benziyor. Her ne kadar oltalamaya karşı en iyi yöntem olduğu söylense de eğitimlerin etkisinin zamanla azalması beklenen bir durum. Çünkü insan alışkanlıkları kolay kolay değiştirilebilen davranışlar değil. Bir davranışın kalıcı hale gelmesi için sıklıkla tekrarlanması ve yeni öğrenilen bu davranış üzerine aksiyonlar alınması gerekiyor.
Oltalama Eğitiminin Çalışanlar Üzerindeki Etkisi Nasıl Uzatılabilir?
Çalışmanın sonuçlarına göre eğitim videolarıyla desteklenen veya interaktif bir şekilde gerçekleştirilen oltalama eğitimleri çalışanlar üzerinde daha etkili oluyor.
Ayrıca, bu videolar veya interaktif örneklerde eğitimde sunulan materyalin kullanılması çok önemli. Tekrar tekrar kullanılan bilgiler öğrenmeyi pekiştiriyor. Fakat yeni bir bilgi verildiğinde veya örneklerde çalışanın bilmediği bir terim kullanıldığında eğitimin etkisi düşüyor. Bu amaçla şirketler, çalışanlarına eğitimde öğrettikleri bilgileri tekrarlayan videolar gönderebilir, interaktif çalışmalarda ise oltalama testleri yapabilir. Ayrıca, oltalama farkındalığı eğitimlerinde gösterilen bilgiler en az 4 ayda bir hatırlatılmalı.
Peki, Oltalama Eğitiminin Çalışanlar Üzerindeki Etkisini Arttırmak için Hangi Yöntemler Kullanılmalı?
1. Düzenli bir şekilde, planlı eğitimler düzenlemek.
2. Çalışanları beklenmedik oltalama simülasyonlarıyla test etmek.
Fakat bu oltalama simülasyonlarının içeriği ve gönderildikleri zaman çok kritik. Çoğu şirket geçtiğimiz yıllarda etik olmayan yöntemlerle oltalama simülasyonları gerçekleştirdikleri için eleştirilerin hedefi oldu. Etik olmayan yöntemlerle gerçekleştirilen bu testlerin sonuçları da araştırma şirketleri tarafında geçersiz kabul ediliyor.
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlere ek olarak şirketinizde ortak bir oltalama bilinci yaratmak ve oltalama saldırıları konusunda dayanışmayı arttırmak da çok önemli. Bunun için tehdit istihbaratı aracımızdan yararlanabilirsiniz. Bu araç sayesinde olası bir risk durumunda çalışanlarınıza hızlıca haber verebilir ve önlem almalarını sağlayabilirsiniz.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Mısır tarihini yeniden şekillendiren keşif: Tutankhamun’un babasının kurduğu şehir ortaya çıktıMısır’ın kuzeyinde yapılan arkeolojik kazılar, Tutankhamun’un babası Akhenaten tarafından kurulduğu düşünülen büyük bir yerleşimi ortaya çıkardı. Yeni keşif, bölgenin Helenistik dönemden çok daha önceye uzandığını gösteriyor.
- Facebook kullanımını artırmak için garip öneri: Arkadaş listelerini sıfırlamakMark Zuckerberg'in, kısa süre önce Facebook’un etkileşimini artırmak için radikal bir öneri sunduğu ortaya çıktı. Ama CEO’nun 2022’de düşündüğü bu fikir, hiçbir zaman hayata geçirilmedi.
- NVIDIA, GeForce RTX 5060 Ti Game Ready sürücüsünü yayınladıNVIDIA, GeForce RTX 5060 masaüstü ekran kartı serisinin tanıtımıyla birlikte yeni Game Ready sürücüsünü de kullanıma sundu.
- Razer Kraken V4 Pro İncelemeRazer, oyuncu kulaklığı ailesi için yeni Premium ürünü olacak Kraken V4 Pro’yu tanıttı. Titreşim özelliğine sahip şık kulaklık aynı zamanda masa üstü kontrol hub’ıyla beraber geliyor. Peki yeni kulaklığın ses kalitesi ve kullanıcıya sunduğu özellikleri nedir? İnceledik!
- Apple Watch için yeni dönem: watchOS 12 hakkında neler biliyoruz?Apple’ın yeni watchOS 12 güncellemesi, kullanıcı arayüzünde bazı yenilikler sunacak ancak büyük çaplı bir tasarım değişikliği olmayacak. Saat, visionOS benzeri bir tasarım çizgisine sahip olsa da, yeni arayüz öğeleri ile daha modern hale gelebilir.