Facebook, küçük işletmelere avantaj sağlamaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. Sosyal medya platformunun, küçük işletmelere hibe sağlayabilecek bir model üzerinde çalıştığı söyleniyor. Bu model ile şirket, koronavirüs salgınının dünya ekonomisi üzerinde bıraktığı hasarları düzeltmeyi amaçlıyor. Fakat iddia edilene göre geçtiğimiz günlerde bu modelden faydalanan birkaç küçük işletme zarar gördü. Peki Facebook kullanan küçük işletmelere yönelik saldırı nasıl gerçekleşti? İşte saldırının detayları!
Facebook Kullanan Küçük İşletmelere Yönelik Saldırı Nasıl Gerçekleşti?
Küçük işletmeler kendilerine hibe sağlayan bu modelden başlarda çok memnundu. Fakat model, hackerlar’ın da işine yaradı. Hibeyi insanları kandırmak için kullanan siber suçlu grupları yüzlerce oltalama saldırısına imza attı. Saldırı’da hackerlar, Facebook’un pandemiden etkilenen kişilere para bağışlayacağını söyleyen sahte bir makale kullandı.
Facebook Kullanan Küçük İşletmelere Yönelik Saldırı’da Hackerlar İnsanları Kandırmayı Nasıl Başardı?
- Makalenin linki, CNBC’nin yazdığı bir makale gibi görünmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştı.
- CNBC güvenilir bir haber kaynağı olduğu için insanlar makalenin sahte olduğunu düşünmedi. Onlara göre CNBC, Facebook’un küçük işletmelere hibe vereceğini bildiren bir yazı yayınlamıştı.
- Saldırı herkesin ekonomik sıkıntılar yaşadığı, kimse para yardımına hayır demeyeceği bir dönemde gerçekleştirildi.
- Günümüzde çoğu insan, sadece manşetleri okuyup haberin kalanına bakmadığı için bir sürü insana ulaşmayı başardılar.
Sonuçta, hackerlar bu fırsatlardan yararlanarak kimlik bilgileri, kredi kartı numaraları ve benzeri hassas verileri toplamayı ihmal etmedi. İnsanların kimlik bilgilerini çalmak için bu tip hassas durumların suistimal edilmesi oldukça ciddi bir problem. Ayrıca hackerlar insanları sahte haberi yaymaları için teşvik ederek WhatsApp gibi mesajlaşma platformlarından da yararlanmaya da başladı. Sahte habere inanan kişiler, makaleyi kişi listesindeki herkesle paylaştı. Bunun sonucunda oltalama saldırısı daha da büyüdü.
Facebook Kullanan Küçük İşletmelere Yönelik Saldırı ve Benzeri Oltalama Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz?
1. Siber güvenlik farkındalık araçlarını kullanarak kendinizi kimlik avı saldırılarına hazırlayın!
Her gün yeni bir oltalama saldırısı haberi görüyoruz. Siber suçlular her zaman planlarını geliştirmeye çalışıyor, saldırıları tekniklerini değiştiriyorlar. Planlarının kurbanı olmamak için biz de kendimizi geliştirmeliyiz. Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimcimiz, siber güvenlik teknikleri hakkında farkındalık kazanmanıza yardımcı olur. Öğrendiğiniz bilgileri oltalama saldırılarını önlemek için kullanabilirsiniz. Oltalama senaryoları, oyunlaştırılmış eğitim videoları, duvar kağıtları, oltalamayla ilgili makaleler ve en yeni haber bültenlerini da Farkındalık Eğiticisine dahil. Zaman kaybetmeyin, siber güvenlik eğitiminize hemen başlayın!
2. Oltalama bilginizi simüle edilmiş kimlik avı testleriyle test edin!
Ne kadar bilgili olursanız olun, konu siber saldırılar veya fidye yazılımı saldırıları ise her zaman tehdit altındasınız. Tehditler, beklemediğiniz yerlerden gelebilir ve siz farkına varmadan hackerlar bilgilerinizi ele geçirebilir. Saldırılara karşı alabileceğiniz en iyi önlem kendinize yatırım yapmaktır. Oltalama saldırıları konusunda deneyim kazanmak için Oltalama Simülatörümüzü kullanabilirsiniz. Oltalama simülasyonları siber güvenlik bilgilerinizi saldırı deneyimleriyle test etmenize yardımcı olur. Aracımızı kullanarak çalışanlarınızı farkındalık seviyesini belirleyebilir, onlara uygun eğitimi seçebilirsiniz.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Uzaydan gelen yeni tehlike: 53 yıl önce bozulan Sovyet uzay aracı Dünyaya düşüyor!53 yıl önce Venüs’e ulaşması beklenirken motor arızası yüzünden Dünya yörüngesine sıkışan Kosmos 482, yakında Dünya atmosferine girecek. Sıcaklığa dayanıklı malzemesi nedeniyle parçalanmama ihtimali, iniş sırasında farklı sonuçlar doğurabilir.
- Telefonu için ölümden dönen acemi dağcının absürt hikayesiDeneyimsiz bir dağcı, Fuji Dağı'nda kaybolduktan sonra kurtarıldı. Ancak birkaç gün sonra telefonunu almak için yeniden zirveye çıkmaya çalıştı ve ikinci kez yardım çağrısında bulunmak zorunda kaldı.
- Microsoft Copilot, ChatGPT ile rekabet etmekte zorlanıyorCopilot, Windows 11 ve Microsoft 365 entegrasyonuna rağmen beklenen ilgiyi bir türlü görmüyor. Peki Microsoft, yapay zeka alanında rekabeti sürdürebilmek için rotasını nasıl çizecek?
- Razer Kraken V4 Pro İncelemeRazer, oyuncu kulaklığı ailesi için yeni Premium ürünü olacak Kraken V4 Pro’yu tanıttı. Titreşim özelliğine sahip şık kulaklık aynı zamanda masa üstü kontrol hub’ıyla beraber geliyor. Peki yeni kulaklığın ses kalitesi ve kullanıcıya sunduğu özellikleri nedir? İnceledik!
- Nothing'den CMF Phone 2 Pro: Hem kendisi hafif, hem de fiyatı!Nothing, şu ana kadar tanıttığı en ince ve en hafif telefonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Özellikle bütçe dostu fiyatıyla dikkat çeken CMF Phone 2 Pro hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizde...