Güvenlik bilinci eğitimleri çalışanlara yönelik siber güvenlik eğitimlerinin bütününe verilen isimdir. Güvenlik bilinci eğitimleri çalışanlara her türden siber güvenlik saldırıları hakkında bilgi vermeyi amaçlar. Bu eğitimler çalışanlar şirketlerinin çeşitli oltalama ve fidye yazılımı saldırılarına karşı politikalarını ve saldırı ihtimalinde uygulanan prosedürleri öğrenir. Kısacası şirketlerin uyguladığı resmi siber güvenlik eğitimlerinin tümü güvenlik bilinci eğitimi olarak gösterilebilir. Eğitimlerin neler kapsayacağı son yıllarda siber güvenlik alanında ciddi bir tartışma konusu. Günümüzde bu eğitimler alışılmış siber güvenlik eğitimlerinin ötesinde, çalışanların kendilerini güvende hissetmesi ve şirkete yönelik korumayı her anlamda en üst seviyeye çıkarılması üzerine kurulu. Bu sebeple güvenlik eğitimleri her şirket için farklı şekillerde uygulanabilir. Eğitimlerin ortak noktası ise genelde çevrimiçi veya bilgisayar kullanımıyla veriliyor olması.
Son yıllarda yapılan araştırmalar güvenlik eğitimlerinin tekrar edilmesinin önemini ortaya koydu. Yani siber güvenlik eğitimleri artık tek seferlik bir olay olmaktan çıktı. Şirketler genellikle daha kapsamlı güvenlik bilinci programlarıyla çalışanları eğitmeye başladı. Şirket genelinde çalışanlar da siber güvenlik eğitimlerine kritik bir uygulama olarak bakmaya başladı. Sonuçta bu eğitimler şirketlerde siber güvenlik kültürü ve farkındalık oluşturmanın mihenk taşı haline geldi.
Güvenlik Bilinci Eğitimleri Neden Gerekli?
Siber güvenlik bilinci adı üzerinde çalışanların siber güvenliğe yönelik bilincine arttırmayı amaçlar. Eğitimler bu açıdan şirkette güvenliği sağlamak için oldukça kritiktir çünkü şirketlede uygulanan çalışma şekli birçok siber saldırıyı da beraberinde getirir. Buna ek olarak oltalama saldırıları ve diğer siber saldırılar her geçen gün gelişmekte ve değişmekte. Günümüzde bu saldırıların çoğunun çıkış kaynağı insanlar hataları. Başka bir deyişle, çalışan hataları. Hackerların en çok sömürdüğü şirket organları da yine çalışanlar.
Siber güvenlik bilinci eğitimleri çalışanlara bu tip saldırılar karşısında ne yapmaları gerektiğini öğretmeyi amaçlar. Çalışanlara saldırılarla savaşma konusunda gerekli bilgileri verir ve bu bilgileri test etmelerini sağlar. Çalışanların bu bilgileri kendi kendilerine edinmeleri olası olmadığından şirketlerin burada inisiyatif alıp bu uygulamaları planlaması gerekir. Ayrıca çalışanlar güvenlik bilincini kendileri öğrense bile şirkete özel tehditleri tam olarak idrak edemeyebilirler. Bu noktada şirket yetkilileri şirketi ilgilendiren spesifik riskleri ve tehditleri daha iyi bildiklerinden bu eğitimlerde bilgi aktarımı şart. Eğitimler sonucu çalışanlar hangi saldırıda neye bakmaları gerektiğini, bu saldırılarla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini daha iyi anlamış olur.
Araştırmalar Güvenlik Bilinci Hakkında Ne Gösteriyor?
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre birçok çalışanı siber güvenlik ve oltalama saldırıları söz konusu olduğunda karşı karşıya oldukları risklerin farkında bile değil. Üstüne, bazı çalışanlar siber güvenlik konusunda yanlış bilgilendirilmiş. Risklere veya saldırılara karşı ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar, yanlış davranışları uygulamaya devam ediyorlar. İşte tam da bu yüzden siber güvenlik farkındalık eğitimleri daha da kritik hale geliyor. Kafası karışık birçok çalışan siber güvenlik konusunda neyin ne olduğunu bilmiyor. Çalışanların çoğu oltalama saldırılarını önlemenin şirket yetkililerinin sorumluluğunda olduğunu düşünüyor ve bu konuda sorumluluk almak istemiyor. Durum böyle olduğunda şirket, veri gizliliği ve siber güvenlik gibi konularda oldukça zayıf ve saldırıya açık hale geliyor.
Siber güvenliği sağlamanın hepimizin sorumluluğu olduğunu günümüzde çok daha iyi anlıyoruz. Geçtiğimiz yıl koronavirüs salgınıyla birlikte artan oltalama ve fidye yazılımı saldırıları şirket çalışanları dahil hepimizi alarma geçirmiş durumda. Şu ana kadar zararsız olduğunu düşündüğümüz davranışlar, yaptığımız önemsiz hatalar ciddi kayıplara neden olabiliyor. Bu yüzden siber güvenlik bilinci eğitimlerine en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemlerden birindeyiz. Şirketteki herkes, üst düzey çalışanlardan yeni işe giren çalışanlara kadar, aynı siber güvenlik bilinci seviyesinde olmadıkça, oltalama saldırılarını engellemeye aynı azimle çabalamadıkça güvenliği sağlamak mümkün görünmüyor. Bu yüzden tüm iş gücünün bilinçlenmesi şart. Peki siber güvenlik farkındalık eğitimlerine nasıl yaklaşmalıyız, nelerden faydalanmalıyız?
Güvenlik Bilinci Eğitimleri Nasıl Olmalı?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi son yıllarda karşı karşıya olduğumuz tehditler çeşitlendi, hackerlar daha farklı oltalama saldırıları planlamaya başladı. Etkili bir siber güvenlik farkındalığı eğitimi de bu değişimlerin üzerine eğilmeli. Çevrimici ve yüz yüze olması farketmeksizin eğitimler siber güvenlik ve oltalamayla ilgili risklerin azaltılmasına yönelik çalışmalardan oluşmalı. Özellikle akılda kalıcı, interaktif ve uygulanabilir çalışmalar kullanarak çalışanları zinde tutmak çok önemli. Ancak bu şekilde çalışanlar eğitimlerde öğrendikleri bilgileri ve edindikleri becerileri uzaktan çalışma sisteminde uygulamaya koyabilir.
Hangi Araçlardan Yararlanmalısınız?
1. Siber Güvenlik Farkındalığı Eğitimcisi
Genellikle günümüzde uygulanan eğitimler interaktifliği ve akılda kalıcılığı karşılayamıyor. Şirket yetkilileri, siber güvenlik prosedürleri ve regülasyonları gibi konulara takılı kalıyor ve bu tip konulara çok vakit ayrılması çalışanların canını sıkabiliyor. Bunun yerine oyunlar ve interaktif testlerle desteklenen siber güvenlik eğitimleri çalışanların eğlenirken öğrenmesini sağlayabilir. Siber güvenlik farkındalık eğitimcimiz bu iş için birebirdir. Eğitimcimiz çalışanları oyunlarla, testlerle, oltalama saldırılarına dair animasyonlarla destekler, öğrenme seviyelerine en üst seviyeye çıkarır. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
2. Oltalama Simülatörü
Artan oltalama saldırıları ve değişen siber ortamda siber farkındalık eğitimleri başlı başına bir koruma sağlamaya yeterli olmayabilir. Bu noktada uzmanlar, siber güvenlik farkındalık eğitimlerini oltalama simülasyonlarıyla desteklemenizi tavsiye ediyor. Oltalama Simülatörümüz tam da bu amaçla Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimcimizle birlikte çalışır. Çalışanlar simülasyon sonrası zayıf oldukları konularda eğitimlere yönlendirilir. Bu şekilde eksik bilgi sahibi oldukları veya tamamen bilgisiz oldukları alanlarda destek alır. Bu araçlarla çalışanlarınızı her anlamda destekleyebilir, işinize güvenle devam edebilirsiniz.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”
Teknoloji Haberleri
- Lost'ta gizlenen Star Wars sürprizi: The Force Awakens'a yedi yıl önce selam çakmışLost’un 4. sezonunda yer alan ve Star Wars’un ikonik repliğine yapılan bir gönderme, J.J. Abrams’ın iki evren arasındaki bağını gözler önüne seriyor. Bu detay, Abrams’ın Star Wars sevgisini yansıtırken, The Force Awakens’ın vizyona girmesinden yedi yıl önceki bir işaret niteliği taşıyor.
- Saç dökülmesine çare, "yanlışlıkla bulunan" bu jel olabilirÇığır açan şeker jeli, erkekler ve kadınlar için mucizevi bir saç dökülmesi çözümü olabilir. İşin ilginç tarafıysa, bu jelin aslında saç dökülmesine karşı geliştirilmemiş olması...
- Yaklaşan TikTok yasağı, bu Çinli uygulamaları "uçurdu"ABD'de TikTok yasağı yaklaşırken, Çinli sosyal medya uygulaması RedNote bir numaralı uygulama olmayı başardı. Ama hepsi onunla da sınırlı değil. Az bilinen bir grup Çinli uygulama, uygulama mağazası sıralamalarının en üst sıralarına yerleşmiş durumda.
- Concorde'dan yıllar sonra, süpersonik ticari uçuşlar geri dönüyorSon uçuşunu 2003 yılında gerçekleşen efsanevi süpersonik yolcu uçağı Concorde'dan bu yana ilk kez, sesten hızlı ticari uçuşlar geri dönmeye bu kadar yakın görünüyor.
- Microsoft, Phoneix projesiyle Edge tarayıcısını yeniliyorMicrosoft'un Phoenix Projesi, web tarayıcısı Edge'in Windows 11'de hiç olmadığı kadar iyi görünmesini sağlayacak. Peki bu güncelleme, Chrome ile rekabet etmesi için yeterli olacak mı?