Son yıllarda yapılan atılımlara rağmen yapay zeka kullanımının insan zekasına ne kadar yaklaşabileceği hala merak konusu. Fakat şüphesiz, bu alanda yapılan gelişmeler özellikle belirdi sektörleri çok etkileceğe benziyor. Bunların arasında bizi en çok ilgilendiren alanlardan biri olan siber güvenlik başta geliyor. Gelişmeler sonunda siber güvenlik sektörünü de etkilemiş gibi görünüyor. Peki, siber güvenlikte nasıl çığır açan yapay zeka teknolojisi nasıl çalışıyor?
Siber Güvenlikte Çığır Açan Yapay Zeka Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?
Siber güvenlik, son yıllarda artan siber saldırılarla birlikte şirketler ve kuruluşlar için çok önemli hale geldi. Hackerlar da aynı şekilde saldırılarında son teknolojiden daha fazla yararlanmaya başladı. Saldırganlar tek bir hatanızda ağınıza rahatlıkla sızabilirken, saldırıları siber güvenlik araçlarının kusursuz olması gerekiyor. Bu yüzden saldırganlar giderek daha avantajlı hale geliyor.
Ancak son haberlere göre siber güvenlikte çığır açan bir yapay zeka teknolojisi geliştirildi. Binlerce insan, siber güvenlik teknolojilerinde yapay zekadan yararlanmaya başladı. Şimdilik yapay zekanın kullanım alanı, iş yerinde veya özel kullanımda dijital etkinliği kontrol etme, anormal davranışları belirleme, güvenlik raporları hazırlama ve olası oltalama saldırılarının yayılmasını engelleme gibi basit görevleri içeriyor.
Çoğu kişi yapay zekanın bu işleri insanlardan daha iyi yaptığını düşünmeye başladı. Dijital ağlarda her gün binlerce veri işleniyor, bu hıza yetişmek insanlar için imkansıza yakın. Buna ek olarak uzmanlar, yapay zeka teknolojisiyle daha iyi sonuçlar alındığını düşünüyor. Bu teknolojiler, insanların tespit edemediği siber saldırıları da ortaya çıkarabiliyor.
Siber Güvenlikte Çığır Açan Yapay Zeka Teknolojisi Ne Kadar Başarılı?
İnsanların farkına varamadığı tuhaf ve anormal aktiviteyi saptamakta yapay zeka oldukça başarılı olduğunu kanıtladı. Bunun da ötesinde yapay zeka teknolojiler artık kendi bulgularını da sorguluyor. Başka bir deyişle artık yapay zeka teknolojisi, kendi raporlarının sonuçlarını da inceleyecek ve yorumlarda bulunacak seviyeye geldi. Bu teknoloji, ilk olarak sistemde gerçekleşen her bir olaya dair kapsamlı bir araştırma yapıyor. Araştırmanın sonucunda olayla ilgili raporu da kendisi oluşturuyor.
Bu gelişmenin en iyi tarafı da güvenlik ekiplerine çok fazla zaman kazandırması. Siber güvenlik ekiplerinin ortalama 3 saatte yaptığı analiz, tespit ve raporlama gibi işleri, yapay zeka teknolojileri saniyeler içinde yapabiliyor. Oluşturulan rapor, her dil çevrilebiliyor, bu sayede global bir raporlama yapılabiliyor. Siber yapay zeka teknolojileri her hafta milyonlarca analiz ve raporlama yapıyor. Uzun vadeli strateji ve politikaları belirmek gibi stratejik görevler de güvenlik ekiplerine kalıyor.
2021 yılında iç güvenlik araştırmalarının tamamen yapay zekaya devredilmesi bekleniyor. Artık siber güvenlik uygulamaları insan müdahelesi olmadan otomatik olarak yürütülebilecek.
Yapay zekanın gücünün anlaşılmasıyla birlikte kullanımının artması bekleniyor. Hackerların da giderek güç kazandığı düşünülürse yapay zeka teknolojisiyle çalışmayan şirketlerin hayatta kalması mümkün gözükmüyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre siber güvenlik uzmanlarının neredeyse hepsi yapay zeka saldırılarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bu oltalama saldırılarının çok yakın zamanda, önümüzdeki yıl içinde artması bekleniyor.
Peki şirketler siber güvenlikte çığır açan yapay zeka teknolojisini nasıl kullanacak?
Yapay zeka teknolojisiyle birlikte herhangi bir saldırı ihtimalinde ilk tepki algoritmalar aracılığıyla verilecek. Böylece şirketler oltalama saldırılarına karşı bilgisayar hızında aksiyon alabilecek. İlk etapta yapay zeka sadece bir siber saldırı söz konusu olduğunda yapılması gerekenleri öneriyor olacak. Çoğunlukla önerilen tepki insan müdahalesi olmadan uygulanacak çünkü bu tip yapay zeka saldırılarına karşı hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Hasarı önlemek için anlık tepki şart.
Yakın gelecekte ise siber güvenlik konusunda insanlar daha çok destekleyici olacak gibi görünüyor. Siber saldırıları tespit etme, anlama ve durdurmada yapay zeka teknolojilerinin performansı herkes tarafından kabul edildiği için değişikliklerden korkmamak gerekiyor.
Kurumsal ağlara yapılan siber saldırıların çoğunda hedefli oltalama tekniği kullanılıyor. Bu yüzden sizi koruyacak teknolojik araçlarınızın düzgün çalıştığından emin olmasınız. E-posta tehdit simülatörü aracımız güncel oltalama saldırılarını kullanarak yeni nesil araçlar, algılama sistemleri veya antivirüs, anti-spam uygulamaları gibi geleneksel koruma mekanizmalarını bu saldırıları taklit ederek test eder. Bu simülasyonların sonuçlarını inceleyerek koruma seçeneklerini genişletebilirsiniz. Bu şekilde yeni çıkan saldırı türlerine karşı önceden hazırlanmış olursunuz.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”
Teknoloji Haberleri
- Lost'ta gizlenen Star Wars sürprizi: The Force Awakens'a yedi yıl önce selam çakmışLost’un 4. sezonunda yer alan ve Star Wars’un ikonik repliğine yapılan bir gönderme, J.J. Abrams’ın iki evren arasındaki bağını gözler önüne seriyor. Bu detay, Abrams’ın Star Wars sevgisini yansıtırken, The Force Awakens’ın vizyona girmesinden yedi yıl önceki bir işaret niteliği taşıyor.
- Saç dökülmesine çare, "yanlışlıkla bulunan" bu jel olabilirÇığır açan şeker jeli, erkekler ve kadınlar için mucizevi bir saç dökülmesi çözümü olabilir. İşin ilginç tarafıysa, bu jelin aslında saç dökülmesine karşı geliştirilmemiş olması...
- Yaklaşan TikTok yasağı, bu Çinli uygulamaları "uçurdu"ABD'de TikTok yasağı yaklaşırken, Çinli sosyal medya uygulaması RedNote bir numaralı uygulama olmayı başardı. Ama hepsi onunla da sınırlı değil. Az bilinen bir grup Çinli uygulama, uygulama mağazası sıralamalarının en üst sıralarına yerleşmiş durumda.
- Concorde'dan yıllar sonra, süpersonik ticari uçuşlar geri dönüyorSon uçuşunu 2003 yılında gerçekleşen efsanevi süpersonik yolcu uçağı Concorde'dan bu yana ilk kez, sesten hızlı ticari uçuşlar geri dönmeye bu kadar yakın görünüyor.
- Microsoft, Phoneix projesiyle Edge tarayıcısını yeniliyorMicrosoft'un Phoenix Projesi, web tarayıcısı Edge'in Windows 11'de hiç olmadığı kadar iyi görünmesini sağlayacak. Peki bu güncelleme, Chrome ile rekabet etmesi için yeterli olacak mı?