Genel

E-posta Güvenlik Yazılımı Seçerken Nelere Bakılmalı?

0 6

Siber güvenlik sektörünün genişlemesiyle piyasada çok fazla e-posta güvenliği yazılımı üretilmeye başlandı. Bir ürün veya hizmet için bu kadar fazla seçenek olması şirketlerin gözünü korkutmaya başladı. Doğru yazılımı bulabilmek için çok fazla araştırma yapması gereken şirketlerin kafası oldukça karışık. Kendilerin en uygun yazılımı bulmak isteyen şirketler her ürün için araştırma yapması, ürünleri test etmesi, satıcı yorumlarını incelemesi gerekiyor. Bunun için detaylı bir soru listesi hazırlayabilirsiniz. Peki e-posta güvenlik yazılımı araştırırken hangi soruları sormalısınız? E-posta Güvenlik Yazılımı Seçerken Nelere Bakılmalı?

E-posta Güvenlik Yazılımı Seçerken Nelere Bakılmalı?

E-posta güvenliği istenmeyen kişilerden gelen veya kötü amaçlı mesajları içeren e-postaları engellemek için çok önemlidir. Bu yüzden  şirketler, gelen ve giden e-posta trafiğini kontrol etmek için e-posta güvenlik yazılımlarından yararlanır. Bu ürünlerin ana görevi, kötü amaçlı yazılımları, oltalama saldırılarını ve istenmeyen postaları engellemektir. Bu araçların çalışma stili ve kullandığı yöntem yazılımdan yazılıma değişebilir. Çoğu e-posta güvenlik yazılımı kötü amaçlı olduğu tespit ettiği e-postayı karantinaya alır. Aynı zamanda bu yazılımlar gönderilen e-postalarda yaşanabilecek veri kaybını önler, çalışanlara e-posta şifreleme imkanı sunar.

E-posta Güvenlik Yazılımı Seçerken Nelere Bakılmalı?

1. E-posta güvenlik yazılımının sunduğu güvenlik özellikleri

E-posta güvenlik yazılımlarının birçoğu yalnızca temel güvenlik özellikleri içerir. Fakat son zamanlarda bazı servis sunucuları e-posta güvenlik yazılımlarına veri kaybını önleme (DLP) ve e-posta şifreleme gibi ek özellikler de eklemeye başladı. Çoğu büyük şirket bu ek özellikleri önemsemezken nispeten daha küçük ve yeni şirketler için veri kaybını önleme, e -posta şifreleme gibi özellikler çok önemli. Servis sunucuları bu özellikler için genellikle ek bir ücret talep ediyor fakat genellikle makul bir miktar talep ettikleri için ihtiyaç duyan birçok şirket bu ek özellikleri satın alıyor.

2. E-posta saklama ve işleme hizmetleri

Günümüzde birçok e-posta güvenlik uygulaması bulut tabanlı hizmetlerden yararlanıyor. Bu şekilde çalışan uygulamalar şirketin e-postalarını işliyor ve harici bir sistemde saklıyor. Bu şekilde gerekli olduğu durumlarda şüpheli e-postaları daha fazla analiz edileceği başka bir sunucuya aktarabiliyorlar. Bazı şirketler bu tip bulut tabanlı depolama uygulamalarını çok riskli buldukları için bu sisteme çok sıcak bakmıyor. Çünkü bulut tabanlı depolanan e-postalar oltalama saldırılarına ve veri ihlallerine karşı daha korumasız hale geliyor. Servis sağlayıcısı saldırıya uğradığı takdirde veriler silinebilir veya şifrelenebilir. Böyle bir durumda şirket ciddi zararlarla karşı karşıya kalabilir. Bunu engellemek için bulut tabanlı depolama yerine bir e-posta güvenlik ağ geçidi kullanabilirsiniz.

Ayrıca bulut tabanlı sistemlerle ilgili diğer bir risk de bu tip sistemlere ilişkin güvenlik ve gizlilik yasalarının henüz yeterince oturmamış olması. Güvenlikle ilgili yasalar özellikle bölgeden bölgeye, eyaletten eyalete değişebiliyor.

3. Kullanıcı deneyimi ve özelleştirme

E-posta güvenlik uygumalarında kullanıcı deneyimi oldukça önemlidir. E-posta güvenlik araçları ne kadar kolay yönetilebiliyorsa, ne kadar kullanışlı ise yöneticiler için o kadar iyidir. Bu sayede çalışanlarınız bu uygulamaları düzgün bir şekilde yönetebilir ve e-posta güvenliklerini daha etkili bir şekilde sağlayabilir. Buna ek olarak e-posta güvenlik uygulamaları özelleştirilebilir olmalıdır. Yazılımları özelleştirmek çok vakit aldığından çoğu şirket bu konuya yeterince önem vermiyor fakat özelleştirilmiş yazılımların oltalama saldırılarını daha iyi algıladığı bir gerçek. Bu yüzden uzmanlar şirketlere yazılımın temel ve gelişmiş uygulamalarını özelleştirmesi tavsiye ediyor. Özellikle yüksek risk altında olan şirketlerin gelişmiş ve spesifik saldırılara karşı koruma sağlamak için özelleştirmeye önem vermesi gerekli.

4. Yanlış pozitif ve negatif oranları

E-posta güvenlik uygulamalarının başarısını belirleyen diğer bir etmen ise kötü amaçlı e-postaları algılama oranı. Bunun için bakabileceğiniz iki farklı oran var. Uygulamanın yanlışlıkla kötü amaçlı olarak sınıflandırdığı e-postaların yüzdesine yanlış pozitif diyoruz. Uygulamanın yanlışlıkla zararsız olarak sınıflandırıldığı kötü amaçlı e-postalara da yanlış negatif diyoruz. Hiçbir uygulama mükemmel olmadığından hata payı her zaman var. Fakat, iyi bir e-posta güvenlik uygulamasında bu tip e-postaların oranı mümkün olduğunca az olmalıdır.

Servis sağlayıcıları genellikle farklı tehditler için farklı oranlar sunar. Yani kötü amaçlı yazılım, oltalama saldırısı, fidye yazılımı, spam e-posta gibi farklı tehditlerde geçerli oran birbirinden farklıdır. Önemli olan e-posta güvenlik uygulamasının bu oranları ayarlayabilme yetisidir. Örneğin, yanlış pozitif oranının çok düşük olmasını isteyen bir şirket, yanlış negatif oranının yükseleceğini göz önünde bulundurarak bu ayarlamayı yapabilmelidir.

5. E-posta güvenlik yazılımının etkinliği

E-posta güvenlik ağ geçitlerinin en önemli amacı şirketleri kötü e-postalardan korumaktır. Bu yüzden kullanacağınız yazılım, kötü amaçlı yazılımları, oltalama girişimlerini ve spam e-postaları tespit edebilmelidir. Yalnızca basit antivirüs, antispam ve oltalama önleme hizmetleri değil, gelişmiş güvenlik önleme seçenekleri de araçta bulunmalıdır. Çünkü geçmişte kullanılan eski nesil koruma teknolojileri   günümüzde karşı karşıya olduğumuz risklerle savaşmada çok etkili değildir. Bu yeni risklerle savaşmak isteyen şirketler artık daha karmaşık antivirüs, antispam ve antiphishing teknolojileri kullanmalıdır. Örneğin, kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için imza tabanlı saldırı tespit sistemleri yerine sandboxing teknolojisi kullanılmalı.

E-posta güvenlik hizmetleri, genellikle yazılımlara ek olarak destekleyici ürünler tasarlar ve sizlere sunar. Bu ek hizmetlere abone olarak korumalı alan ve benzeri diğer gelişmiş tekniklerden yararlanabilirsiniz. Örneğin, E-posta Tehdit Simülatörü aracımızla, yeni nesil APT ürünleri (Fireeye, Deep Security, vb.) ve anormallik algılama sistemleri (SIEM) ile geleneksel koruma mekanizmalarını (Antispam, Antivirus, Content Filter, vb.) aynı anda sizlere sunuyoruz. Bu yeni nesil araçları, gelişmiş kötü amaçlı yazılımlara ve hedefli oltalama saldırılarına karşı geleneksel yazılımlara göre daha etkili olduğundan saldırılara karşı yüzde yüz koruma sağlar.

E-posta Güvenlik Yazılımı Seçerken Nelere Bakılmalı?Bonus: Tehdit İstihbarat Hizmetleri

Buna ek olarak şirketlerin e-posta güvenliği için güncel tehdit istihbaratı araçlarından da yararlanması gerekiyor. Peki tehdit istihbaratı ne anlama geliyor? Tehdit istihbaratı kullanarak güncel veya yakın zamanda tanık olduğunuz herhangi bir siber saldırı hakkında bilgi toplayabiliyorsunuz. İstihbarat kullanarak toplanması gereken bilgiler saldırıya maruz kalan cihazların IP adresleri veya kötü amaçlı  URL’ler gibi çeşitli bilgileri kapsıyor. Saldırıları önlemek istiyorsanız Tehdit istihbaratı araçlarınızı sürekli güncel tutmanız çok kritiktir. Son araştırmalara göre, güncel tehdit istihbaratı ile birlikte kullanılan e-posta güvenlik ağ geçitleri güvenlik ve sistem performansı açısından çok daha başarılı.

Tüm bu araçları bir arada kullandığınız takdirde zararlı e-postaları çok daha kolay tespit edebilirsiniz.

“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri