Genel

7 En İyi Olay Müdahale Adımları

0 1

7 En İyi Olay Müdahale Adımları – Olay müdahalesi, siber saldırılarla mücadele etmek ve yönetmek için kuruluşların BT departmanlarında kullanılan yöntemdir. Olay müdahalesini kullanmanın amacı, hasarı sınırlamak ve olası tehditlere karşı hazırlıklı olmayı sağlamaktır. Bunu sağlayan kişilere Bilgisayar Güvenliği Olay Müdahale Ekibi (CSIRT) adı verilir.

Olay müdahalesi, veri ihlallerinin tespit edilmesine, araştırılmasına ve bunlara yanıt verilmesine yardımcı olur. Tehdit tanımlama, analiz ve iyileştirme için çeşitli yöntemler sunar. Bu blogda, en iyi 7 olay müdahalesi kullanım durumunu keşfedeceğiz.

1. IOC’leri Bulmak için Dosya Karmalama Kullanılması

CSIRT ekibi, dosya karmaları kullanılarak yapılabilecek Uzlaşma Göstergelerini (IoC’ler) bulmadıkça analize başlayamaz. Bundan sonra, uç nokta araması, varlık ayrıntıları ve ilgili olaylar aracılığıyla araştırma yaparlar. Ardından, uç nokta yalıtımı ve dosya silme yoluyla düzeltme gerektiren öğeleri bulmak için uç nokta tam dökümü gerçekleştirilir. Ek olarak, beyaz listeye veya kara listeye alma, iyi veya kötü öğeleri sınıflandırmak için de kullanılabilir.

2. Hassas Tespit

Günümüzde siber güvenlik tehditleri, geleneksel güvenlik kontrollerini atlayabilen sürekli değişen ve karmaşık olarak oluşturulmuş çok aşamalı saldırılardır. Olay müdahale, IoC’leri, kullanıcı davranışını, dosyaları ve ağ iletişimini kullanır. Siber tehditleri tam olarak tespit etmek için bunları ilişkilendirir.

3. Hızlı Müdahale

Uç noktalara erişim, CSIRT ekiplerinin manuel veya otomatik iyileştirme yoluyla tehditlere çok hızlı bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olabilir. Bunu yapmak, kurumsal BT altyapısına zarar vermeden önce Gelişmiş Sürekli Tehditleri (APT’ler) tespit etmelerine, engellemelerine ve bunlara yanıt vermelerine yardımcı olabilir.

4. Araştırmacı Analizi

Uzlaşma Göstergeleri (IoC’ler), olay müdahale için büyük önem taşır. IoC’ler, analiz amacıyla zaman içinde kaydedilir. Bunu yapmak, CSIRT ekiplerinin, araştırmacılar için gereken saldırı senaryolarını ve eyleme geçirilebilir istihbaratı derinlemesine anlamasına olanak tanır.

5. Otomatik Olay Müdahale

Otomatik olay müdahalesi, kuruluşların tehditlerle hızlı bir şekilde müdahale etmesine yardımcı olur. CSIRT ekiplerine süreci yürütmek ve saldırıyı düzeltmek için daha fazla zaman tanır. Şüpheli etkinlik tespit edilir edilmez, olay müdahale aracı otomatik olarak alarm verir. Başka bir örnek de güvenlik duvarı ile ilgilidir. Kötü amaçlı IP adreslerinin tespit edilir edilmez engellenmesi için güvenlik duvarınızı otomatik olarak güncelleyebilir veya önceden yapılandırabilirsiniz.

6. Düzenlenmiş Olay Müdahale

Düzenlenmiş olay müdahalesi, siber saldırılara yanıt vermede yer alan kişileri, süreçleri ve teknolojiyi hizalamak için kullanılan bir yaklaşımdır. Bunu yapmanın amacı, CSIRT ekiplerini tam olarak ne yapacaklarını bilmelerini sağlayarak güçlendirmektir.

7. Proaktif Olay Müdahale

Proaktif olay müdahale, CSIRT ekiplerinin veya güvenlik analistlerinin proaktif olarak güvenlik tehditlerini takip etmelerini sağlar. Güvenlik olaylarını meydana gelmeden önce keşfetmelerine olanak tanır.

“Bu gönderi orijinal olarak www.phishing.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

RSS Teknoloji Haberleri