Günümüzde en yaygın karşılaşılan güvenlik sorunlarından biri e-posta saldırıları. Oltalama saldırılarının artmasıyla birlikte e-posta oltalama girişimleri hem şirketlere hem de bireysel kullanıcılara zor günler yaşatıyor. Hackerların bu saldırılarda temel amacı, normalde kolaylıkla ele geçiremedikleri kredi kartı bilgileri, kullanıcı adları veya parola gibi bilgileri ele geçirmek. Kullanıcılara ait bu bilgileri elde etmek için hackerlar e-posta, telefon, sosyal medya veya başka bir iletişim kanalı üzerinden size ulaşabiliyorlar. Bunlardan en popüleri ise e-posta oltalama saldırıları. Peki e-posta oltalama saldırılarından nasıl korunabilirsiniz?
E-posta Oltalama Saldırılarından Nasıl Korunabilirsiniz?
E-posta oltalama saldırıları son yıllarda kimlik avcıları tarafından oltalama ve fidye yazılımı saldırılarda kullanılan oldukça popüler bir yöntem. Peki bu kimlik avcıları kimler ve ne istiyorlar? Kimlik avcıları oltalama saldırılarını kullanarak sizlerden kişisel bilgilerinizi çalmaya çalışan hackerlar. Bu bilgilere erişmek için hile, manipülasyon gibi türlü yollara başvurabiliyorlar. Bu şekilde sizi kandırarak bilgisayarınıza veya sisteminize sızıyorlar. Kimlik avcıları genellikle kullanıcıları kandırmak için tanınan veya meşru gözükebilecek bir şirketi taklit ediyor ve kullanıcılardan çeşitli taleplerde bulunuyor. Suçluların talebini yerine getiren kullanıcıları ise oldukça kötü sonuçlar bekliyor.
Kısacası bu tip hackerlar öncelikle sizi ağlarına düşürmek için mantıklı ve geçerli sebepler sunuyor. İkna olduğunuz anda ise bilgisayarınıza girerek veya sizi asılsız bir siteye yönlendirerek bilgilerinizi ele geçiriyor. Sonrasından bu bilgileri kullanarak sizden fidye istiyor veya kredi kartı hesaplarınıza girip paranızı çalıyor. Bu yüzden e-postanıza gelen şüpheli e-postalara karşı her zaman tetikte olmalısınız.
E-posta Oltalama Saldırılarından Nasıl Korunabilirsiniz: İşte İpuçları:
- E-posta oltalama saldırılarında asıl hedef kullanıcıların e-posta hesapları. Bu durumda hesabınızdaki e-posta trafiğini dikkatle incelemeniz oldukça kritik. E-posta oltalama saldırılarında kurbanlar en çok acil durum söz konusu olduğunda hazırlıksız yakalanıyor. Yani en dikkatli kullanıcı için bile aciliyet veya endişe söz konusu olduğunda saldırıyı tespit etmek imkansız hale geliyor.
- Günümüzde oltalama saldırıları o kadar gelişti ki, hackerlar her türden kullanıcıya hitap edebilecek senaryolar kullanmaya başlası. Ayrıca oltalama saldırılarının yöntemi de gittikçe karmaşık hale geldi, hackerlar kurbanlarının karşısına daha da ikna edici şekillerde çıkmaya başladı. Bu da daha fazla kullanıcıya daha ağır şekilde zarar vermeye başladı. Gelin bu karmaşık yöntemlerle baş etme yollarına birlikte göz atalım.
E-posta Oltalama Saldırılarından Korunma Yöntemleri
1. E-posta Güvenlik Sertifikaları Kullanın
E-posta oltalama saldırılarından korunma yöntemleri listemizde ilk sırada e-posta güvenlik sertifikaları geliyor. E-posta güvenlik sertifikaları arasında en çok bilinen sertifikalardan biri olan S/MIME sertifikaları e-posta göndericisini sizin için onaylıyor ve meşru bir kullanıcı olduğuna emin oluyor. Bu sertifika ile aynı zamanda e-posta yazışmalarınızı şifreleyebiliyor ve imzalayabiliyorsunuz. Onaylanan her e-posta adresi için bir S/MIME sertifikası düzenlenilebiliyor. Bu hizmet sayesinde, e-posta alıcısı gönderenin doğrulandığına ve e-postanın güvenli bir kullanıcıdan geldiğine emin olabiliyor. Bu şekilde gönül rahatlığıyla iletişim kurabiliyor ve önemli bilgilerinizi hackerların eline geçmeyeceğinden emin olarak e-postanız aracılığıyla paylaşabiliyorsunuz. Eğer kişisel bilgilerinizin kötü amaçlı kişilerin, hackerların veya kimlik avcılarının eline geçtiğini düşünüyorsanız bunu anlamak için Tehdit İstihbaratı aracımızı kullanabilirsiniz. Aracımız sık kullanılan websitelerini tarar, size ait olabilecek bilgi olup olmadığını tespit eder ve karşı karşıya olabileceğiniz tehditleri size bildirir. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
2. Şüpheli e-posta içeriklerini bildirin.
E-posta oltalama saldırılarını gelen kutunuzu dikkatli inceleyerek tespit edebilirsiniz. Sahte e-postalar genellikle yazım yanlışları veya kullanıcı isimlerinde hatalar içeriri. Ayrıca meşru adreslerden gönderilen e-postalarda genellikle kredi kartı bilgileriniz, kullanıcı adınız veya şifreniz gibi hassas bilgiler istenmez. Aynı şekilde bu tür oltalama saldırılarında genellikle kötü amaçlı bağlantılar veya ekler kullanılır. Güvenli olduğuna emin olmadığınız herhangi bir e-postaya asla cevap vermeyin ve bu e-postalarda bulunan bağlantılara veya eklere hiçbir şekilde tıklamayın. Gelen kutunuzdaki bir e-postada tanımadığınız gönderici adresi, yazım yanlışlar gibi sıra dışı özellikler fark ettiğiyseniz e-postayı hemen güvenlik sağlayıcınıza veya şirketinizin IT departmanına yönlendirin. Bunun için Olay Müdahale aracımızdan yararlanabilirsiniz. Bu araç sayesinde şüpheli e-postaları tek tıkla bildirebilir, gerekli önlemleri çok geç olmadan alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için tıklayın!
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”
Teknoloji Haberleri
- Dikkat çeken uyarı: Artık SMS göndermeyin!SMS, yani kısa mesaj servisi, uzun zaman boyunca dijital iletişime önemli bir yer oynadı. Ama artık güvenlik riskleri SMS'leri büyük bir tehlike haline dönüştürüyor. Hatta uzamanlar, insanları SMS kullanmamaları yönünde uyarmaya bile başlamış durumda.
- Assassin's Creed Shadows için PC sistem gereksinimleri açıklandıUbisoft, Assassin's Creed Shadows'un sistem gereksinimlerini açıkladı. Oyun, özellikle ışın izleme odaklı grafik modlarıyla güçlü donanımlara ihtiyaç duyuyor. Ama bu arada, eski ekran kartlarını da tamamen dışlamıyor.
- Kimsenin izleyemediği maç, Netflix'e servet getirmişNetflix, Mike Tyson ve Jake Paul maçıyla tarihindeki en doğru yatırımı yapmış olabilir. Sırf bu maç için online serviste milyonlarca yeni hesap açıldığı açıklandı.
- Elon Musk'ın "Nazi selamını" eleştirdi, işinden olduElon Musk'ın, Trump'ın yemin töreni sırasında yaptığı selam ortalığı karıştırdı. Ve şimdi bir TV sunucusu, bu selamı eleştirdiği için işinden oldu.
- Dünya'nın "yarı uydularından" biri daha, artık kendi ismine sahipDünya'nın tek gerçek uydusu Ay olsa da, işin içinde bir de yedi adet "yarı uydu" var. İşte bu yarı uydulardan biri, artık kendi resmi ismine sahip. Peki, yarı uydu nedir?