Hedefli oltalama son yıllarda hackerlar tarafından en sık kullanılan oltalama yöntemlerinden biri. Basitçe, hedefli oltalama saldırılarında hackerlar hedeflenen kişilere veya kuruluşlara e-posta göndererek kişisel veya kredi kartı bilgileri verileri ele geçirmeye çalışıyor. Bu yüzden bu yazımızda sizlere hedefli oltalamaya karşı alabileceğiniz 5 önlem konusunda bilgi veriyoruz.
Hedefli Oltalamaya Karşı Alabileceğiniz 5 Önlem Hakkında Bilgi Vermeden Önce Gelin Hedefli Oltalamanın Detaylarını Öğrenelim!
Hackerlar, saldırıyı gerçekleştirmeden önce hedefin sık ziyaret ettiği yerler, doğum yeri, arkadaşları ve çevrimiçi satın alma bilgileri gibi kişisel ayrıntılarını topluyorlar. Hedef aldıkları kişiyi o kadar iyi analiz ediyorlar ki kişiselleştirilmiş mesajlar göndererek onları tuzağa düşürüyorlar. Hedef, hiç düşünmeden mesajdaki linke tıklıyor ve siber suçlular rahatlıkla hedefin kredi kartı bilgilerini hackleyip parasını çalabiliyor.
Hedefli oltalama saldırılarında hackerların tek amacı, kişisel verileri çalmak da değil. Aynı zamanda sisteminize sızarak kişisel bilgilerinizi kullanım dışı da bırakabilirler. Hatta rakip şirketler bile bu şekilde önemli verilerinizi kontrol edebilir veya ortadan kaldırabilir.
Hedefli oltalama saldırılarına karşı kendinizi ve şirketinizi korumak için gerekli tüm tedbirleri almanız çok önemli. Saldırıların nelere yol açabileceğini öğrendiğimize göre sıra bu siber saldırılara yakalanmamak için alabileceğimiz önlemleri öğrenmeye geldi.
İşte Hedefli Oltalamaya Karşı Alabileceğiniz 5 Önlem
- Kişisel bilgilerinizi koruyun.
- Sosyal medya paylaşımlarınıza dikkat edin.
- Koruyucu uygulamalarınızı denetleyin
- Bağlantıları veya ekleri açarken temkinli olun.
- Yedekleme yapın.
Hedefli Oltalamaya Karşı Alabileceğiniz 5 Önlem Hakkında Detaylar
Kişisel bilgileri internette herkes açık biçimde paylaşmayın.
Listemizin başında kişisel bilgilerin paylaşımı geliyor. İnternet sitelerine verdiğiniz kişisel bilgiler konusunda çok dikkatli olmalısınız. Özellikle banka hesaplarınızla bağlantılı telefon numaranızı veya kişisel bilgilerinizi, herhangi bir sosyal medyada veya web sitesinde herkese açık bir şekilde paylaşmaktan kaçınmalısınız.
Kişisel bilgilerinizin ele geçirildiğinden şüpheleniyorsanız Tehdit İstihbarat aracımızı kullanarak interneti tarayabilirsiniz.
Sosyal medya paylaşımı yaparken temkinli olun.
Listemizde sosyal medya ikinci sırada geliyor. Günümüzde, özellikle de karantina döneminde, herkes çevrimiçi olarak sosyalleşmek için sosyal medya hesaplarında paylaşım yapıyor. Fakat her şeyi sosyal medya hesaplarımızda özellikle de herkese açık bir şekilde paylaşmak çok tehlikeli. Paylaşım yapmadan önce paylaştığınız bilgilerin size karşı kullanılabileceğini düşünmelisiniz. Sadece takipçi kazanmak için tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmemelisiniz.
Kullandığınız antivirüs ve diğer koruma amaçlı yazılımları denetleyin.
Listemizde üçüncü sırada yazılım güncellemeleri bulunuyor. Güncel olmayan veya hatalı yazılımlarda hackerların yararlanabileceği boşluklar bulunur. Bunları saldırganların hassas verilerinizi ele geçirmesini kolaylaştırır. Bu yüzden yazılım güncellemelerini takip etmenizi ve sisteminizi güncellemenizi tavsiye ediyoruz.
Buna ek olarak, teknolojilerinizi e-posta tehdit simülatörümüzü kullanarak test edebilirsiniz. Aracımız, güvenlik duvarları, anti-virüs ve anti-spam yazılımlarınızı sürekli olarak kontrol eder. Yazılımdaki güvenlik açıklarını bulmanıza ve uygun adımları verimli ve etkili bir şekilde atmanıza yardımcı olur.
Tanımadığınız biri veya bir şirketten gelen mesajlardaki bağlantıları veya ekleri açmayın.
Listemizde sıradaki madde e-posta bağlantılarıyla ilgili. Hedefli oltalama saldırılarıyla ilgili verebileceğimiz en iyi tavsiye, tanımadığınız kişilerden gelen e-posta bağlantılarına ve eklere tıklamamanız gerektiği. Böyle bir durumda, e-postadaki adresin, bağlantı adresiyle aynı olup olmadığını anlamak için farenizi bağlantının üzerine getirebilirsiniz. Çıkan URL, e-postada yazan adresle eşleşmiyorsa e-posta sahte olabilir.
Sahte olduğunu düşündüğünüz e-postaları tehdit istihbaratı aracımızı kullanarak bildirebilirsiniz. Bu şekilde şirketinizdeki diğer çalışanları bilgilendirmiş olursunuz.
Cihazınızdaki önemli bilgileri yedeklemeyi unutmayın.
Listemizde son sırada veri yedekleme bulunuyor. Her zaman bilgisayarınızdaki verilerinizin yedeğini almalısınız. Herhangi bir beklenmedik saldırıda verileriniz silinirse veya şifrelenirse, bilgilerinizi yedekten geri yükleyebilirsiniz. Bu şekilde, hackerlar verilerinizi geri yüklemek için para talep ederse para vermeniz gerekmez. Yedekleme işlemlerinizi takip etmesi için bir şirketle de anlaşabilirsiniz.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Instagram çöktü mü? Instagram neden açılmıyor? 18 Nisan 2025Instagram çöktü mü? sorusu platforma erişim sorunu yaşayan pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Konu ile ilgili resmi açıklama var mı? Instagram neden açılmıyor? Detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
- Microsoft, desteklenmeyen PC'lere Windows 11'i neden öneriyor?Windows 10 kullanıcılarının Windows 11'e geçişi tam bir kaosa dönüştü ve Microsoft bu dramayı daha da büyütmek için elinden geleni yapıyor.
- Artık Grok'un da kişiselleştirilmiş hafızası olacakElon Musk’ın xAI şirketi, Grok sohbet botuna kişiselleştirilmiş yanıtlar sunan yeni bir “hafıza” özelliği ekledi. Grok, artık kullanıcıların geçmiş sohbetlerini hatırlayarak daha akıllı ve özel yanıtlar verebilecek.
- Yapay zeka, şimdi de bir insanın gebe kalmasına ve doğumuna yardımcı olduDünya, yapay zeka tarafından yönetilen ilk tüp bebek sürecine tanıklık etti. AI IVF teknolojisi, döllenmenin her aşamasını hassas robotlarla otomatikleştirerek sürecin başarısını artırmayı hedefliyor.
- Tesla'nın Bahar Güncellemesi: Uyarlanabilir yüksek ışıklar ve daha iyi navigasyon özellikleriTesla'nın bahar güncellemesi, uyarlanabilir yüksek ışıklar, gelişmiş yolculuk planlaması ve güvenlik özellikleri gibi yeniliklerle kullanıcı deneyimini iyileştiriyor. Tesla araç sahiplerine daha güvenli, verimli ve konforlu bir sürüş sunuyor.