Saldırganlar, her gün sahte e-posta veya kısa mesajlarla kişisel bilgilerinizi ele geçirmeye çalışıyor. Fakat sizlere iyi bir haberimiz var, bu tip oltalama veya fidye yazılımı saldırılarından korunmak için alabileceğiniz birçok önlem var. İşte oltalama saldırılarının 4 temel özelliği ve alabileceğiniz önlemler.
Oltalama Saldırılarının 4 Temel Özelliği ve Alabileceğiniz Önlemler:
1- Hackerların en büyük hedefi hassas bilgilerinizi ele geçirmektir.
Hackerlar ilk hedefi kullanıcı adınız, şifreniz, kredi kartı bilgileriniz veya sosyal güvenlik numaranız gibi hassas bilgileri ele geçirmek. Başarılı oldukları takdirde, bu bilgileri e-postanızda, kredi kartı hesabınızda veya diğer hesaplarda oturum açmak için kullanabilirler.
2- Hackerlar epostalarına genel bir hitapla başlar.
Oltalama e-postaları genellikle “Merhaba bayım” diye başlar. Kurumsal bir hesaptan gelen e-postalarda asla buna benzer hitap şekilleri kullanılmaz, direkt olarak isminizle hitap edilir. Bu tip oltalama girişimlerinde, hackerlar, aylık ödemeyi yapmadığınız hesabınızın bloke olduğunu ve ödeme yapmak için ekteki linke tıklamanız gerektiğini söyler.
3- Hackerlar saldırılarında tanıdığınız biri veya bir şirket gibi davranır.
Hackerlar sıklıkla taktiklerini değiştiriyor, ancak bu oltalama e-postalarının veya mesajlarının birkaç temel özelliği hiç değişmiyor. Hackerlar oltalama mesajlarında veya e-postalarda genellikle tanıdığınız biri gibi davranıyor. Kullandığınız bir dijital platform, bir sosyal medya sitesi, bir banka, bir uygulama, çevrimiçi bir hizmet veya aşina olduğunuz bir firmayı taklit ediyorlar. Örneğin, Amazon’dan geliyormuş gibi görünmesi istenen bir epostaya Amazon logosu bulunur.
4- Hackerlar duygularınızdan faydalanır.
Oltalama saldırılarının en temel özelliği, sahte bir olay içermesi. Hackerlar siber saldırılarının hemen hepsinde sahte bir habere inanmanız için sizi kandırmaya çalışıyor. Oltalama mesajındaki bağlantıveya eke tıklamanızı sağlayarak kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlıyorlar.
Hackerlar oltama saldırılarında genellikle:
- Hesabınızla veya ödeme ayrıntılarınızla ilgili bir sorun olduğunu iddia eder.
- Kişisel bilgilerinizi doğrulamanızı talep eder.
- Sahte bir fatura ödemenizi sağlamaya çalışır.
- Size ödeme yapmanız için sahte bir link gönderir.
- Vergi iadesi ve benzeri ödemelere başvurma hakkı kazandığınızı söyler.
- Size özel bir ücretsiz indirim fırsatı sunar.
- Hesabınızda olağandışı etkinlikler tespit edildiğini söyler.
- Birinin hesabınıza giriş yapmaya çalıştığını iddia eder.
Yeterince dikkat etmezseniz bu e-postalara kanabilirsiniz. Hackerlar, sizi sürekli tuzağa düşürmeye çalışır. Tuzaklarına düşüp istediklerini yaptığınız takdirde, onlara verdiğiniz bilgileri kullanarak size zarar verebilirler. Aynı zamanda saldırılarda kullanılan şirketler de en az sizin kadar zarar görebilir.
Oltalama Saldırılarına Karşı Alabileceğiniz Önlemler
Siber saldırıları minimize etmek veya tamamen durdurmak sizin elinizde. En basit çözüm, gerekli olmadıkça çalışanlara organizasyon hakkında bilgi vermemek. Çalışanın siber güvenlik konusunda bilinçli olup olmadıkları da düzenli olarak test edilmeli. Herhangi bir şüpheli faaliyet anında durdurulmalı.
İşte bu konuda oltalama saldırılarına karşı alabileceğiniz birkaç önlem:
1. Ücretsiz Oltalama Simülasyonları ile Çalışanlarınızı Test Edin.
Oltalama Simülasyonu ürünümüz ile müşterilerimize 8 dilde oltalama e-posta senaryoları sunuyoruz. Simülasyon aracımızla şirketinize özel e-posta modelleri ve sahte alan adresleri yaratabilir, çalışanlarınızın oltalama saldırılarına karşı hassasiyetini test eedebilirsiniz. Simülasyonlar sonucu sizlere sunduğumuz raporda şirketinizin güvenlik seviyesini tespit eddebilirsiniz. Raporlama otomatik olarak yapılır, bu da sahte e-postaya veya linke kaç kişinin tıkladığına dair verileri rahatlıkla incelemenizi sağlar.
2. Siber Güvenlik Bilinci Eğitimleriyle Çalışanlarınızı Bilinçlendirin.
Ekibimiz tarafından geliştirilen farkındalık eğitimcisi aracımızla çalışanlarınızı eğitebilirsiniz. HTML5 Güvenlik Eğitimi ve Animasyon Eğitim Videoları gibi materyallerin yanı sıra ekran koruyucular, siber güvenlik hakkında blog yazıları, oltalamaya karşı güvenlik bilgileri, Ninjio Animasyonları, oyunlar gibi ürünlerle çalışanlarınızı eğitebilirsiniz. Ürünümüzden yararlanarak çalışanlarınızın siber güvenlik konusundaki bilincini arttırmak sizin elinizde.
Ücretsiz ürünlerle kendinizi oltalama saldırılarına karşı koruyun.
“Bu gönderi orijinal olarak www.oltalama.com.tr adresinde yayımlanmıştır”

Teknoloji Haberleri
- Uzaydan gelen yeni tehlike: 53 yıl önce bozulan Sovyet uzay aracı Dünyaya düşüyor!53 yıl önce Venüs’e ulaşması beklenirken motor arızası yüzünden Dünya yörüngesine sıkışan Kosmos 482, yakında Dünya atmosferine girecek. Sıcaklığa dayanıklı malzemesi nedeniyle parçalanmama ihtimali, iniş sırasında farklı sonuçlar doğurabilir.
- Telefonu için ölümden dönen acemi dağcının absürt hikayesiDeneyimsiz bir dağcı, Fuji Dağı'nda kaybolduktan sonra kurtarıldı. Ancak birkaç gün sonra telefonunu almak için yeniden zirveye çıkmaya çalıştı ve ikinci kez yardım çağrısında bulunmak zorunda kaldı.
- Microsoft Copilot, ChatGPT ile rekabet etmekte zorlanıyorCopilot, Windows 11 ve Microsoft 365 entegrasyonuna rağmen beklenen ilgiyi bir türlü görmüyor. Peki Microsoft, yapay zeka alanında rekabeti sürdürebilmek için rotasını nasıl çizecek?
- Razer Kraken V4 Pro İncelemeRazer, oyuncu kulaklığı ailesi için yeni Premium ürünü olacak Kraken V4 Pro’yu tanıttı. Titreşim özelliğine sahip şık kulaklık aynı zamanda masa üstü kontrol hub’ıyla beraber geliyor. Peki yeni kulaklığın ses kalitesi ve kullanıcıya sunduğu özellikleri nedir? İnceledik!
- Nothing'den CMF Phone 2 Pro: Hem kendisi hafif, hem de fiyatı!Nothing, şu ana kadar tanıttığı en ince ve en hafif telefonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Özellikle bütçe dostu fiyatıyla dikkat çeken CMF Phone 2 Pro hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizde...